Agrar

Sadnice povrća spremne za distribuciju

Sadnice povrća spremne za distribuciju
Foto: Ustupljena fotografija | Sadnice povrća spremne za distribuciju

SANSKI MOST - Zemljoradnička zadruga "Agrisan" iz Sanskog Mosta proizvela je rekordnih 130.000 sadnica različitih vrsta povrtarskih kultura i njihova distribucija na tržište je već započela.

Ovo je potvrdio direktor te zadruge Senad Hadžibajramović, te istakao kako su već dugi niz godina lideri u proizvodnji rasada na ovim prostorima.

"Uspijevamo svake godine unaprijed prodati sve naše proizvode, pa je tako i ovaj put. Imamo stalne komitente s kojima sarađujemo, a naši hibridi su pregledani od strane akreditovanih kuća koje izdaju certifikate i sve je u skladu sa normativima proizvodnje", istakao je Hadžibajramović.

Prema njegovim riječima, okončali su proces proizvodnje rasadnica i pored velikih problema s kojima su se suočavali, jer su im snažni vjetrovi u više navrata nanosili štetu na plastenicima. Dodaje kako su proizveli vrhunske hibride paradajza, paprike i ostalih povrtarskih kultura koje su se pokazale otpornim na promijenjene klimatske uslove, a u njihovom asortimanu su i sadnice lubenice, dinje, bundeve i druge kulture.

Inače, ova zadruga je jedini registrovani i certificirani proizvođač rasada na području Unsko-sanskog kantona, te na tom području distribuira kompletan proizvedeni asortiman.

"Proizvodnja se odvija u modernom plasteničkom kompleksu koji se prostore na oko 3.000 kvadratnih metara i najveći je na području Unsko-sanskog kantona, ali i šire. Jedan dio proizvoda koristićemo za vlastite potrebe, a ostatak će biti namijenjen tržištu. Ono što karakteriše našu proizvodnju je primjena savremenih agrokulturnih tehnologija uz potpunu garanciju zdravstvene ispravnosti naših proizvoda", istakao je Hadžibajramović.

Prema njegovim riječima, proizvodnja rasada se odvija u plastenicima u kojima je temperatura uvijek optimalna i u kojoj se uslovi uzgoja nadziru putem specijalnog softvera. Dodaje kako su u toku protekle godine proizveli više od stotinu tona različitih vrsta povrća koje je distribuirano na tržište Sanskog Mosta i okolnih gradova. Ova uspješna zadruga ima ugovore s nekolicinom trgovačkih lanaca u nekoliko gradova te na taj način uspijeva plasirati najveću količinu proizvoda, a već godinama su lideri u plasteničkoj proizvodnji u USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije