Agrar

Sanski poljoprivrednici očajni: Nevrijeme oštetilo štale i plastenike

Sanski poljoprivrednici očajni: Nevrijeme oštetilo štale i plastenike
Foto: N.N. | Poljoprivrednici u sanskim selima očajni: Nevrijeme uništilo usjeve i plastenike

SANSKI MOST - Poljoprivredni proizvođači u selima Lukavice, Čirkići, Okreč i Brijest i dalje zbrajaju štetu od nezapamćenog nevremena koje je poharalo ovaj kraj u proteklu subotu.

Štetu je pretrpjelo dvadesetak poljoprivrednika, koji kažu kako su im oštećeni štale i plastenici, a u dobroj mjeri je uništena i uskladištena hrana za stoku i poljoprivredni usjevi.

Najveću štetu bilježi poljoprivrednik Fikret Seferović, koji kaže kako mu je stradalo već pripremljeno i vakuumirano sijeno i stočna hrana.

"Ne pamti se veće nevrijeme u ovom našem kraju, vjetar je nosio krovove i čupao najlon s plastenika, a potom je počeo padati led veličine jajeta. Konkretno, meni je uništeno preko stotinu vakuumiranih bala sa sijenom i tu hranu za stoku, koju sam pripremio za zimu, neću moći u cijelosti iskoristiti. Slična stvar je i sa silažom", kaže Seferović za "Nezavisne".

Također, pokazuje i rupe na plasteniku koje su načinili komadi leda te dodaje kako je intenzivna tuča potrajala gotovo pola sata.

Poljoprivredni proizvođač Dževad Durmišević ističe kako je šteta evidentirana i na poljima kukuruza i žitarica i dodaje kako će to očekivane prinose smanjiti za najmanje trideset posto.

"Neke biljke koje se nalaze u fazi vegetacije, poput kukuruza, uspjeće se povratiti, ali će prinosi biti značajno manji jer biljka hranu dobija preko lista koji je uništen", dodaje Durmišević.

Ističe kako divlje svinje već godinama pustoše kukuruz i zasijana polja na ovim prostorima, a ionako teška godina usljed aktuelne pandemije virusa korona sada je opterećena i posljedicama nevremena i nastalom štetom.

"Ono što je već sada izvjesno je da će jesen i zima biti teški. Većina poljoprivrednika s ovih prostora bavi se proizvodnjom mlijeka i uzgojem stoke, a štetu će biti teško nadoknaditi", dodaje Seferović, inače jedan od većih proizvođača mlijeka na ovim prostorima koji drži više od 20 muznih grla.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Sanskom Mostu Husein Selimović ističe kako će formirati komisiju koja će posjetiti ugrožene poljoprivrednike i popisati nastalu štetu, te će im se potom pokušati pomoći da prebrode posljedice nevremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije