Agrar

Savjet ministara opet o prelevmanima

Savjet ministara opet o prelevmanima
Foto: N.N. | Savjet ministara opet o prelevmanima

SARAJEVO - Odluka o posebnim mjerama, odnosno prelevmanima na uvoz goveđeg i svinjskog svježeg i rashlađenog mesa, mogla bi se ponovo naći pred ministrima u Vijeću ministara BiH, ali ne sutra, već na nekoj od narednih sjednica.

Vlada RS, kako je "Nezavisnim" rekao Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, uputila je jedan zaključak Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a iz tog ministarstva su rekli da dopis Vlade RS još nije stigao, te da će ispoštovati sve procedure kada dopis dođe i pripremiti dokumentaciju za sjednicu Vijeća ministara.

"Pisali smo i ministrima u Savjetu ministara iz bošnjačkog naroda. Htjeli smo da ih upoznamo sa našim problemima i zašto je potrebno da se odluka o uvođenju prelevmana na određeno vrijeme donese, ali iz izjava ministrice Bisere Turković shvatili smo da ona ne želi odgovoriti na naš poziv, pa smo poziv uputili Bakiru Izetbegoviću, kao predsjedniku SDA i osobi koja ima veliki uticaj na bošnjačke ministre. Čekamo odgovor jer bismo željeli da ga lično upoznamo sa našim problemima i zbog čega nam je potrebna takva odluka. Nemamo puno vremena jer sjetva je na pragu, repromaterijali su poskupjeli", kazao je Marinković.

Dodaje da je rok koji su dali poljoprivrednici iz cijele BiH 25. februar, a ukoliko odluke do tada ne bude, onda će uslijediti potpuna blokada graničnih prelaza.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednka FBiH, za "Nezavisne" je istakao da ne odustaju od zahtjeva te da su tražili da se mjere prošire na još neke proizvode osim mesa, kao i da u te prelevmane i carine budu uključene i zemlje CEFTA.

"Zašto zemlje CEFTA, ako se to ne desi onda će roba iz EU ići preko Srbije", kazao je Bićo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije