Agrar

Sjetva kukuruza počela u manjem obimu

Sjetva kukuruza počela u manjem obimu
Foto: Srna | Sjetva kukuruza počela u manjem obimu

Na području prijedorske regije sjetva kukuruza planirana na 16.000 hektara počela je u manjem obimu zbog nedostatka vlage u zemljištu, pa će najavljene padavine dobro doći, rekao je Srni viši stručni saradnik u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Duško Komnenović.

"Obavljena je sjetva kukuruza većih FAO grupa zrenja. Preporuka je da se ove sorte siju početkom aprila, čim to dozvole vremenske prilike", rekao je on.

Komnenović kaže da zbog blage jeseni i zime, te viskoih temperatura vazduga tokom proljeća nedostaje vlage u zemljištu, dok vjetar dodatno isušuje sjetveni sloj.

"Sjetva je počela u otežanim okolnostima, posebno sjetva kukuruza jer nema dovoljno vlage kako bi zrno moglo da klija i niče ujednačeno. Zbog toga će biti problema prilikom zaštite jer će biljke biti neujednačenog rasta. Najavljenih padavina iduće sedmice neće biti u većem obimu, ali će dobro doći za proljećnu sjetvu", rekao je on.

Komnenović je preporučio poljoprivrednim proizvođačima da sačekaju sa sjetvom soje i suncokreta, te napomenu da je planirano da sojom bude zasijano od 800 do 1.000 hektara, a suncokretom 100 hektara.

"Naša preporuka je da sačekaju padavine jer soji i suncokretu treba više vlage u zemljištu za klijanje i nicanje i ove kulture traže malo toplije zemljište nego kukuruz", rekao je Komnenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije