Agrar

Slijede povoljnije vremenske prilike za poljoprivredne radove

Slijede povoljnije vremenske prilike za poljoprivredne radove
Foto: Ilustracija | Slijede povoljnije vremenske prilike za poljoprivredne radove

Agrometeorološke prilike će tokom većeg dijela ove sedmice odgovarati za obavljanje predviđenih poljoprivrednih radova na otvorenom, navedeno je u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prva tri dana sedmice karakteriše promjenljivo vrijeme, uz povremenu pojavu kiše,susnježice i snijega, koji je moguć i u nižim predjelima, ali od sutra se, navode agrometeorolozi, očekuje stabilizacija i sunčano vrijeme uz postepeni porast dnevne temperature vazduha.

"U posljednje vrijeme bilo je manje padavina nego što je uobičajeno, ali zahvaljujući dospjelim padavinama u ovom sedmodnevnom periodu zaliha vlage u dubljim slojevima zemljišta su se popravile i još su optimalne, što će biti od velikog značaja pred nastupajući period vegetacije", naveli su agrometeorolozi.

U biltenu je navedeno da su agrometeorološki uslovi djelimično pogodovali rezidbi u voćnjacima i vinogradima, kao i pripremi zemljišta za ranu proljećnu sjetvu.

U pogledu biljnih bolesti u usjevima ozimog ječma registrovani su simptomi pepelnice žita i mrežaste pjegavosti lista ječma.

"Kod voćarskih kultura sa prvim padavinama može doći do ostvarenja infekcije od prouzrokovača sušenja cvjetova, grana i grančica koštičavog voća, prouzrokovača čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke i kruške i prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve", upozorili su agrometeorolozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije