Agrar

Šljive brže preko granice do evropskih trpeza

Šljive brže preko granice do evropskih trpeza
Foto: N.N. | Šljive brže preko granice do evropskih trpeza

TUZLA, BANJALUKA - Hrvatska je pojednostavila izvoz šljive iz BiH u Evropsku uniju, potvrdio je za "Nezavisne" Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju, koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona.

Kako je rekao, poljoprivredni proizvođači iz BiH tražili su da se fitosanitarnim inspektorima na graničnim prelazima produži dnevno radno vrijeme, te i da im se omogući rad i subotom, a nadležni su, kako ističe, udovoljili tim njihovim zahtjevima.

"Donesena je odluka da se radnim danima produži radno vrijeme  i da inspektori rade i subotom, u vremenu od sedam  do 19  časova radnim danima, a subotom od sedam do 15 časova. Zasad dva granična prelaza zadovoljavaju naše potrebe, a u slučaju da bude veće gužve na granicama, u opticaju je i treći granični prelaz", ističe Selimović.

Dodao je da bh. poljoprivrednici planiraju ove godine u zemlje Evropske unije izvesti 9.000 tona šljive, te da imaju više zahtjeva iz inostranstva za šljivom nego što je to bilo ranijih  godina.

"Kada je počeo izvoz, došlo je do pravog zagušenja, kamioni su ostajali po dva dana, što nam je predstavljalo veliki problem, jer je, pošto se radi o svježoj robi, počela kalirati i propadati", rekao je Selimović.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe za "Nezavisne" da je odluka Hrvatske  pohvalan potez. Prema njegovim riječima, to je dokaz da se uz volju jedne i druge strane i uz sagledavanje cjelokupne situacije uvijek može pronaći zajedničko rješenje koji će biti na korist svima.

"Sada bi trebalo da dogovorene cijene koje su poljoprivredni  proizvođači imali s krajnjim kupcima budu ispoštovane jer roba neće biti  držana na granici i neće gubiti na kvalitetu, a samim tim nema razloga za snižavanjem cijena", rekao je Marinković.

Da  će ova odluka donijeti dobro voćarima, smatra i Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

"Nije se dugo čekalo na ovu odluku, tako da neće biti  načinjena velika  šteta. Odluka je donesena u pravo vrijeme,  u najvećoj sezoni", kazao je Dojčinović. 

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštili su da su iz Državnog inspektorata Hrvatske zvanično obaviješteni da je moguće donijeti odluku o produženju radnog vremena i rada subotom fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Bijača u vremenu od sedam do 19  časova radnim danima, a subotom od sedam do 15 časova.

"Očekujem da će nadležni organi Hrvatske definitivno usvojiti ovu odluku, koja bi značila pozitivan odgovor na zahtjeve udruženja poljoprivrednih proizvođača iz BiH da se produži dnevno radno vrijeme i omogući rad subotom fitosanitarnim inspektorima na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, kako bi svježa roba, sa vrlo visokim sadržajem vode, do krajnjeg kupca mogla stići u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta", kazao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dodao je da će ovo ministarstvo nastaviti aktivno raditi na rješavanju poteškoća s kojima su suočeni domaći poljoprivrednici.

"Jedan od najboljih načina da zaštitimo domaću proizvodnju, uz poštivanje međunarodnih ugovora, jeste da našim privrednicima omogućimo nesmetan plasman robe na tržište zemalja EU", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije