Agrar

Smanjen broj grla u dobojskoj regiji, povećana količina mlijeka

Smanjen broj grla u dobojskoj regiji, povećana količina mlijeka
Foto: Srna | Smanjen broj grla u dobojskoj regiji, povećana količina mlijeka

MODRIČA - Rukovodilac dobojske Područne jedinice resora za pružanje stručnih usluga Republike Srpske Dragiša Marković rekao je da se broj grla i proizvođača mlijeka smanjuje, dok se povećavaju količine proizvedenog mlijeka po grlu.

Marković je rekao da je to rezultat primjene savremenih metoda uzgoja stoke i proizvodnje mlijeka.

“U oblasti stočarstva i proizvodnje mlijeka od početka pandemije pojavili su se brojni problemi, od kojih su najozbiljniji rast cijene repromaterijala”, rekao je Marković u Modriči gdje je danas završena Zimska škola za 80 mljekara regije Doboj.

On je rekao da je cilj škole da se stočarima - proizvođačima mlijeka prenesu znanja i vještine u odgoju stoke i proizvodnji mlijeka.

“Zadovoljan sam odzivom mljekara školi koja je počela prije dvije godine i, sa pauzom usljed epidemije virusa korona, uspješno završena za mljekare iz 11 opština dobojske regije”, rekao je Marković novinarima.

On je istakao da se tokom pandemije nije promijenio odnos sa poljoprivrednicima, sa kojima su ostvareni lični kontakti na terenu ili u kancelariji u Doboju, gdje su mogli dobiti stručni savjet i pomoć.

Mljekar Zlatko Vujić iz mjesta Donja Višnja kod Dervente vlasnik je farme od 30 muznih krava.

“Treba mnogo napra, truda, znanja i volje da bi se u ovom vremenu uspjela sačuvati farma i unaprijedila proizvodnja mlijeka”, rekao je 33 godišnji Zlatko.

On je istakao da je u Zimskoj školi stekao nova znanja, koja će primijeniti na farmi koju je naslijedio od djeda i tako nastavio tradiciju porodice da se bavi stočarstvom.

Zuhrudin Zilić i Tarevaca kod Modriče ima 20 muznih krava.

“Prošle godine imao sam 40 muznih grla, ali sam, zbog odlaska djece u inostranstvo, morao da smanjim njihov broj da bih sa suprugom mogao da održavam farmu”, rekao je Zilić.

Polaznicima škole danas su u Srpskom kulturnom centru uručeni sertifikati.

Zatvaranju Škole prisustvovao je načelnik opštine Modriča Jovica Radulović koji je rekao da lokalna uprava podržava proizvođače mlijeka kroz finansiranje brojnih projekata, među kojima je Zimska škola za proizvođače mlijeka.

“Prošle godine iz lokalnog budžeta isplaćeno je 270.000 KM podsticaja za 2021. i prethodnu godinu, a ove godine je u budžetu planiran iznos do 200.000 KM da bismo pomogli mljekarima da prevaziđu probleme nastale usljed epidemije virusa korona”, rekao je Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije