Agrar

Pratite nas na Google news

Softver "etFarm": Kontrola svih usjeva u RS jednim klikom

Softver "etFarm": Kontrola svih usjeva u RS jednim klikom
Foto: N.N. | Softver "etFarm": Kontrola svih usjeva u RS jednim klikom
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - U kompaniji "M:tel" danas je projektom digitalizacije kroz direktnu i efikasnu integraciju nauke i tehnologije u oblasti poljoprivredne proizvodnje promovisano softversko rješenje "etFarm", kojim će se omogućiti uštede i olakšati praćenje usjeva širom RS.

Ovaj projekat je saradnja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i "M:tela", a  sistem omogućava praćenje i kontrolu podsticaja, upravljanje zemljišnim resursima, planiranje i praćenje proizvodnje i slično.

Takođe, prednost ovog sistema je što savjetodavcima i proizvođačima omogućava stalni uvid u parcele koje vode, te pruža niz alata za upravljanje proizvodnjom.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazao je da je Ministarstvo opredijeljeno za nove tehnologije u poljoprivredi, te da i samo aktivno radi na tom planu.

"Podsjećam da je poljoprivrednicima već više od dvije godine besplatno na raspolaganju i prognozno-izvještajni servis 'Carpo', koji je razvilo Ministarstvo, a planira se uvođenje i dodatnih servisa za pomoć poljoprivrednicima, o čemu ćemo uskoro obavijestiti javnost. 'etFarm' će dodatno unaprijediti digitalizaciju u oblasti poljoprivrede i mi ovakvim projektima dajemo punu podršku", rekao je Pašalić.

Marko Lopičić, generalni direktor kompanije "M:tel", rekao je da su ovim projektom pokazali kako se digitalizacija na dobar način može upotrijebiti u realnom sektoru.

"On predstavlja prekretnicu u poljoprivrednoj propizvodnji i potpuno je domaći proizvod. 'etFarm' je alat za precizno upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Mi uzimamo podatke i slike sa satelita sa svih površina u RS i koristeći specijalne algoritme omogućavamo Ministarstvu i nadležnim institucijama da na jedan klik mogu da kontrolišu šta je sve zasađeno", naglasio je Lopičić.

Dodao je da je ambicija da se u prvoj godini ovog projekta kontrolišu podsticaji koje je Vlada RS izdvojila za poljoprivrednu proizvodnju.

"Preko softvera se može provjeriti kolika je vlažnost zemljišta, da li je potrebno đubriti i koji je prinos po nekoj jedinici mjere. Omogućava  poljoprivrednicima da isprate proizvodnju i uštede novac, jer neće morati da đubre cijelu površinu, odnosno kada treba da navodnjavaju, kada i koliko da đubre zemljište. Ta unapređenja će omogućiti značajnu uštedu poljoprivrednim proizvođačima, ali i kontrolu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS šta se dešava sa novcem koji se ulaže u poljoprivredu", objasnio je Lopičić.

Ovaj alat "etFarm" čini više modula: "etFarm LPIS", "etFarm polje", "etFarm kolektor" i "etFarm administracija". U toku je rad na još dva servisa i dvije baze podataka i to zemljišni informacioni sistem i fitosanitarni GIS. U "etFarm", poljoprivredni informacioni sistem, integrišu se podaci iz više izvora: digitalni katastarski planovi iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, podaci o korištenju parcela i posjedima iz APIF-a, satelitski snimci, te podaci koje unose korisnici.

Za ovaj projekat ugovor je potpisan još u martu, ali je zbog epidemije virusa korona tek sada promovisan.

Od tada je na ovom sistemu registrovano oko 101.000 parcela širom RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije