Agrar

Statističari za redovne poslove iz svoje nadležnosti traže naknadu od 550 KM

Statističari za redovne poslove iz svoje nadležnosti traže naknadu od 550 KM
Foto: Pixabay | Statističari za redovne poslove iz svoje nadležnosti traže naknadu od 550 KM

SARAJEVO - Članovi Interresorne radne grupe koji pripremaju akconi plan i provode popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini hoće naknadu za svoj rad, i ako im Savjet ministara BiH to odobri, mjesečno će dobijati po 550 KM, što će ukupno koštati gotovo 500.000 KM s obzirom da je ovaj popis planiran tek 2026. godine.

Naime, Savjetu ministara BiH biće predložena "Odluka o izmjeni odluke o formiranju interresorne radne grupe za pripremu akcionog plana za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023.-2026. godine". U odnosu na sličnu odluku koja je usvojena prošle godine, novom odlukom u suštini mjenja se član 5. koji glasi: "Članovi i sekretar Interresorne radne grupe imaju pravo na mjesečnu naknadu za svoj rad u iznosu od 550 KM". Naknada se isplaćuje za mjesec u kojem je održan sastanak interresorne radne grupe, pod ulovom da je član interresorne radne grupe, odnosno sekretar prisustvovao sastanku.

"Naknada se isplaćuje od dana imenovanja članova Interresorne radne grupe, pa do momenta izvršenja zadataka od strane iste", navodi se u novom prijedlogu odluke.

S obzirom da su prvi put, članovi radne grupe imenovani na sjednici Savjeta ministara BiH 1. juna to praktično znači da će im retroaktivno biti isplaćen novac.

"Novčana naknada isplaćuje se iz sredstava Budžeta za provođenje Popisa poljoprivrede u BiH 2023. – 2026. Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine", navedeno je u novoj Odluci koja se treba naći na dnenvom redu Savjeta minsitara BiH.  

U suštini, novom odlukom traži se isplata mjesečne naknade za članove Interresorne radne grupe na način da imaju pravo na mjesečnu naknadu, što im prvobitno nije bilo omogućeno.

Interresrona radna grupa broji 17 članova i sastavljena je od predstavnika statističkih institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Agencije za statistiku BiH kao i predstavnika entitetskih minsitarstava finansija i Ministarstva finansija i trezora BiH te Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno institucija kojima bi taj posao trebao biti u sklopu redovnih aktivnosti kojima se bave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije