Agrar

Stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo strateški sektori razvoja

Stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo strateški sektori razvoja
Foto: Ilustracija/Arhiva | Stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo strateški sektori razvoja

BIJELJINA - Grad Bijeljina odredio je stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo kao strateške sektore razvoja agrara do 2023. godine i mišljenje poljoprivrednika biće ključno u konkretizaciji mjera podrške poljoprivredi, najavio je vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković.

"Cilj nam je da mjere podrške agraru budu što kvalitetnije i zato smo pozvali predstavnike svih udruženja poljoprivrednika da razgovaramo i saslušamo njihove prijedloge", rekao je Trivković nakon današnjeg sastanka u prostorijama Gradske uprave.

Prema riječima predstavnika Udruženja povrtlara Semberije Mladena Savića proizvodnja je zbog klimatskih promjena sve teža i neophodna su veća ulaganja, a kao na jedan od najvećih problema on je ukazao na prekomjeran uvoz povrtlarskih proizvoda.

Predstavnik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Slobodan Petrić smatra da dosadašnja izdvajanja iz gradskog budžeta za ovu granu poljoprivrede nisu bila dovoljna i očekuje da će se situacija popraviti u narednom periodu, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Petrić je na sastanku predložio da grad umjesto dosadašnjih malih godišnjih izdvajanja za podsticaj uzgajivačima svinja formira budžetsku rezervu koju će koristiti za interventne otkupe u periodima kada je situacija na tržištu nepovoljna za ovu granu poljoprivredne proizvodnje.

Goran Simić iz Poljoprivredne zadruge "Obarska BN" ističe da je prioritet podrška malim gazdinstvima i mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, dok predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić smatra da prioritet mora biti podrška ljudima koji se bave isključivo poljoprivredom, posebno malim i srednjim proizvođačima.

Direktor Poljoprivredne zadruge "Povrtlarstvo" iz Crnjelova Mićo Živić rekao je da je neophodna veća saradnja između lokalnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, kao i da je učešće u projektima za dodjelu bespovratnih sredstava EU dobar put za opstanak i razvoj sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije