Agrar

Suša i poskupljenja gase proizvodnju mlijeka

Suša i poskupljenja gase proizvodnju mlijeka
Foto: Skitterphoto Pixabay | Suša i poskupljenja gase proizvodnju mlijeka

SANSKI MOST - Obim proizvodnje mlijeka na području općine Sanski Most smanjen je za oko 20 posto zbog brojnih problema s kojima se suočavaju ovdašnji poljoprivrednici, a usljed suše i poskupljenja proizvodnje farmeri se sve češće odlučuju na smanjenje broja grla ili zatvaranje svojih farmi.

Ovo je istaknuto na sjednici Skupštine Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most, te je istaknuto kako država mora pronaći način kako da pomogne poljoprivrednicima da prevaziđu trenutne poteškoće.

"U protekloj godini smo imali rast proizvodnje mlijeka, a već sada su evidentni pokazatelji da se proizvodnja smanjuje. Razlog tome su stalna poskupljenja goriva, đubriva i repromaterijala, sada je i suša prepolovila proizvodnju stočne hrane, pa se farmeri suočavaju s ogromnim poteškoćama. Neki već zatvaraju svoje firme, drugi smanjuju broj stoke i situacija nikako nije dobra", kaže Husein Selimović, predsjednik pomenutog saveza.

Enes Tatarević, jedan od većih poljoprivrednih proizvođača na području općine Sanski Most, kaže kako su problemi u agraru višestruki.

"Imali smo situaciju da je otkupna cijena mlijeka tek neznatno povećana i nikako ne može kompenzirati ostala poskupljenja u proizvodnji. Problem je što je suša uništila kukuruz, prinosi će biti prepolovljeni, a farmeri su prinuđeni da krenu sa silažom prije vremena. Pored kukuruza, uništena je i trava, imali smo samo prvi otkos, kasnije je sve izgorjelo", kaže Tatarević.

Prema njegovim riječima, poseban problem su divlje svinje koje svake godine dokrajče ono što nije suša, pa se već bilježe brojni upadi čopora ovih životinja na poljoprivredne parcele.

Selimović smatra kako država mora pronaći način kako da podrži poljoprivredne proizvođače kako ne bi došlo do zatvaranja farmi.

"U posljednjih nekoliko godina izražen je trend odlaska ljudi, a posebno mladih sa sela. Ukoliko se nešto ne učini, bojim se da za nekoliko godina uopšte nećemo imati poljoprivrednu proizvodnju", kaže Selimović.

Prema riječima Muhameda Kamerića, vlasnika mljekare "Milksan" iz Sanskog Mosta, otkup sirovog mlijeka umanjen je za oko 20 posto, zbog čega su bili primorani na redukciju dijela svojih proizvoda.

"To se prije svega odnosi na pakovano mlijeko, čije smo količine umanjili jer nismo željeli da trpe naši drugi proizvodi. Kako će se situacija odvijati u narednom periodu, nezahvalno je prognozirati, ali imamo situaciju da neki naši kooperanti najavljuju zatvaranje svojih gazdinstava i odlazak u inostranstvo", kazao je Kamerić.

Inače, Sanski Most je sa oko sedam miliona litara mlijeka na godišnjem nivou drugi proizvođač na području Unsko-sanskog kantona, odmah poslije Cazina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije