Agrar

Sve više posla u rasadniku Sanjanke: Prodaja cvijeća cvjeta uprkos krizi

Sve više posla u rasadniku Sanjanke: Prodaja cvijeća cvjeta uprkos krizi
Foto: Zlatan Čekić | Sve više posla u rasadniku Sanjanke: Prodaja cvijeća cvjeta uprkos krizi

SANSKI MOST - S nastupanjem proljeća započela je i sezona ukrasnog cvijeća, pa je sve više posla u rasadniku koji pripada Sanjanki Hidajeti Terzić i pored teške ekonomske situacije koja utiče na život velikog broja građana.

Na području Sanskog Mosta postoji nekolicina uzgajivača ukrasnog cvijeća, ali i povrtarskih kultura, a Terzićeva je među nauspješnijima.

Ističe kako ova vrsta proizvodnje zahtijeva cjelodnevni angažman, trud i ljubav, a posla ima posebno kad je sezona. U svojim plastenicima uzgaja preko 30 vrsta ukrasnog cvijeća, a veliki broj proizvoda uspijeva prodati već na kućnom pragu.

"Imamo tri profesionalna plastenika i jedan staklenik za rasad. Staklenike grijemo na plin, a proizvodimo različito kućno i parkovsko cvijeće. Uzgajamo maćuhice, tratinčice, potočnice, begonije, zumbule, zvončiće i drugo cvijeće. Također, bavimo se proizvodnjom poljoprivrednog rasada u ograničenim količinama", kaže Terzićeva. Dodaje kako sjeme za svoje biljke nabavlja iz Nizozemske, te ga potom rasađuje i uzgaja u plastenicima.

Kaže kako je podrška države ovoj vrsti proizvodnje simbolična, ali da se od poljoprivrede ipak može pristojno živjeti.

U prijeratnom periodu ova cvjećarka bila je zaposlena u jednom ovdašnjem preduzeću, koje je, međutim, u procesu privatizacije doživjelo ekonomski krah, pa su uposlenici ostali bez svojih radnih mjesta.

Poslije toga, kako kaže, dugo je bila u nedoumici čime se baviti te se nakon nekoliko neuspješnih pokušaja pokretanja nekih poslovnih djelatnosti odlučila posvetiti proizvodnji cvijeća.

"Suprug i ja smo oduvijek gajili ljubav prema cvijeću, uvijek smo imali i održavali vrt, pa smo odlučili baviti se poslom koji volimo. Uložili smo novac u kupovinu plastenika i počeli uzgoj ukrasnog cvijeća. U početku nije bilo lako, ali se vremenom isplatilo", priča Terzićeva.

Kaže kako se posao razvijao iz godine u godinu, tako da je s vremenom širila proizvodnju i danas zapošljava nekoliko stalnih i sezonskih radnika.

"Zbog aktuelne situacije u svijetu i značajnog poskupljenja sjemena, repromaterijala, đubriva i energeneta, bili smo prisiljeni da povećamo i naše prodajne cijene. Ipak, vodili smo računa da to ne bude previše, te da naši proizvodi budu dostupni kupcima. Mislim da smo u tome uspjeli, jer i ove godine imamo uspješnu prodaju. Ljudi dolaze i kupuju cvijeće i ukrasne biljke", kaže ova vrijedna žena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije