Agrar

Teška godina za poljoprivredne proizvođače: Kiša ugrozila jagodu

Teška godina za poljoprivredne proizvođače: Kiša ugrozila jagodu
Foto: Zlatan Čekić | Teška godina za poljoprivredne proizvođače: Kiša ugrozila jagodu

SANSKI MOST - Vremenske prilike u posljednjih nekoliko sedmica nikako ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima, zbog kiša i velike količine vlage ugrožene su brojne kulture, a među njima i jagoda.

Iako je kod većine proizvođača jagoda na području općine Sanski Most ove godine urod umanjen zbog loših vremenskih prilika, mraza i hladnog vremena u periodu cvata ove kulture, te enormnih padavina i vlage, sanski poljoprivrednik Ibrahim Aganović kaže kako jagode ipak nisu potpuno podbacile.

"U ovom trenutku nedostaje sunčanih dana kako bi se plodovi ušećerili i dobili na ukusu. Istina, prinosi su mnogo manji od očekivanih, ali će se nešto izvući od ove godine", kaže Aganović. 

Dodaje kako je cijena jagoda, i pored brojnih poteškoća te poskupljenja u procesu proizvodnje, ostala na prošlogodišnjem nivou, ali ono što je najveći problem za proizvođače jeste nedostatak radne snage.

Zbog ovog problema najveći broj proizvođača jagode na području Sanskog Mosta odustao je od proizvodnje.

"Jagoda je kultura koja traži dosta pažnje i rada, pa sam i ja bio prisiljen da proizvodnju smanjim na svega dva dunuma. Cijela porodica je uključena u proizvodnju, malo pomognu prijatelji i nekako se stigne. Radnika danas ne možeš pronaći, a da je pouzdan. Dogovoriš se za jednu cijenu, a mnogi odmah sutradan ucjenjuju i traže više", kaže Aganović.

Ova godina biće teška za poljoprivredne proizvođače, vremenske prilike im nisu naklonjene, a poplave su učinile svoje i proizvele dosta štete.

Inače, Aganović je jedan od najvećih individualnih proizvođača povrtarskih i drugih poljoprivrednih kultura na ovim prostorima.

Potiče iz poznate porodice koja se već generacijama bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a Sanjanima je ova uzorna porodica poznata i po nadimku Hašimovići, koji potiče od njihovog čuvenog pretka Hašima, koji je u prošlosti bio na glasu kao poznat i vrijedan zemljoradnik.

Svoje proizvode prodaje na štandu ispred porodične kuće i kaže kako kupci već godinama insistiraju da ono što kupe bude organska i zdrava hrana proizvedena na prirodan način i bez upotrebe vještačkih materija. Aganović kaže kako tokom cijele godine kupcima ima šta da ponudi jer kada se završi sezona prodaje svježeg voća i povrća, tada prodaje svoje nadaleko poznate salate i druge prerađevine od voća i povrća. Sve je domaće, s provjerenom organskom i zdravstvenom kvalitetom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije