Agrar

Tri gazdinstva organizovala zasad 13.500 živica jagode

Tri gazdinstva organizovala zasad 13.500 živica jagode
Foto: Srna | Tri gazdinstva organizovala zasad 13.500 živica jagode

STANARI - Tri poljoprivredna gazdinstva u Stanarima organizovala su zasad oko 13.500 živica jagode sorte "kler" na ukupnoj površini od oko tri dunuma, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Poljoprivrednik" iz Stanara Mihajlo Gavrić.

Gavrić je rekao da je riječ o nastavku projekta uzgoja jagode u zaštićenom prostoru pod zaštićenim geografskim porijeklom "krnjinska jagoda", koja je organski uzgojena po standardima EU.

"Nakon što se podigne nasad jagode, pristupiće se postavljanju plastenika a zatim i sertifikacija za organsku proizvodnju", pojasnio je Gavrić.

Prema njegovim riječima, za korisnike je organizovana i obuka za sadnju "frigo" živica jagode.

On je podsjetio da se projekat realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Srpske, Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj /IFAD/ i opštinom Stanari.

Prema njegovim riječima, ovo udruženje realizuje drugi dio projekta "Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru" i trenutno se za deset korisnika vrši montaža plastenika površine 100 metara kvadratnih.

"U deset plastenika iz prve faze sprovode se aktivnosti za jesenju sadnju i nabavka repromaterijala salate i mladog luka", rekao je Gavrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije