Agrar

Tuzlanskom kantonu više od sedam miliona KM za podsticaje

Tuzlanskom kantonu više od sedam miliona KM za podsticaje
Foto: N.N. | Tuzlanskom kantonu više od sedam miliona KM za podsticaje

TUZLA - Za poticaj poljoprivredi u Tuzlanskom kantonu predviđeno je više od sedam miliona KM, što je duplo više sredstava nego protekle godine.

Posebno je potrebna pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpjeli veliku štetu zbog poplava.

Iz kantonalnog budžeta planirano je sedam miliona i iz federalne kase 650.000. Sredstva su planirana za sve grane poljoprivrede, a 1,3 miliona ide za proljetnu sjetvu.

"Novina je da imamo i kapitalnu investiciju za nabavku osnovnog stada, što do sada nismo", rekao je Mustafa Šakić, ministar poljoprivrede TK, i dodao da  su sredstva za plasteničku proizvodnju povećana za 40% , a za voćarstvo 20%.

Prije nekoliko godina izdvajanja za poljoprivredu TK bila su puno veća, odnosno 12 miliona KM. Prošle godine taj iznos je bio četiri puta manji.

Poljoprivreda u ovom kantonu posljednjih godina bilježi sve manji obim proizvodnje zbog pada premija i poticaja. Tokom ove godine pretrpjela je veliku štetu usljed mraza, grada, obilnih padavina i poplava te joj je potrebna pomoć.

Suad Selimović iz Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore kaže da ionako tešku situaciju usložnjava aktuelni problem izvoza šljive i krastavca zbog korona virusa.

Poljoprivrednici ovih dana zbrajaju štetu, kako zbog korone, tako i zbog poplava. Među njima i Mehmed Čamdžić iz Živinica, koji se bavi plasteničkom proizvodnjom paprike, krastavca i paradajza, a voda mu je uništila sve.

"Podnio sam zahtjev za izlazak komisije i procjenu štete. Ne nadam se puno. Vidjet ćemo. Šteta je velika", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije