Agrar

U jesenjoj sjetvi u Semberiji pod strnim žitima 17.530 hektara

U jesenjoj sjetvi u Semberiji pod strnim žitima 17.530 hektara
Foto: Ilustracija/Arhiva | U jesenjoj sjetvi u Semberiji pod strnim žitima 17.530 hektara
Srna

BIJELJINA - U jesenjoj sjetvi u Semberiji strnim žitima biće zasijano 17.530 hektara oranica i, s obzirom na dobre ovogodišnje rezultate roda pšenice, očekuje se veća zainteresovanost poljoprivrednika za sjetvu te žitarice, navodi se u izvještaju bijeljinskog Odjeljenja za poljoprivredu koji će biti pred odbornicima 14. septembra.

Na osnovu planiranih površina za jesenju sjetvu ukupne potrebe ovog područja za sjemenskim materijalom procijenjene su na 6.100 tona, od čega je 4.800 tona potrebno za sjetvu pšenice kao glavne jesenje kulture, dok su ukupne potrebe za NPK mineralnim đubrivima 9.300 tona.

U resornom odjeljenju ocjenjuju da na području Bijeljine ima solidan broj poljoprivredne mehanizacije, 6.500 traktora, 700 berača za kukuruz, 100 kombajna, kao i odgovarajući broj raznih priključnih mašina.

Za predstojeću jesenju sjetvu i obavljanje svih poljoprivrednih radova, prema procjeni, utrošiće se 1.800 tona dizel goriva.

Ove godine Vlada Republike Srpske je obezbijedila regresirano dizel gorivo za registrovane poljoprivredne proizvođače po maloprodajnoj cijeni umanjenoj za pola marke.

Optimalno vrijeme sjetve strnih žita je oktobar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije