Agrar

U sjemenskom krompiru iz Holandije otkriveni štetni organizmi

U sjemenskom krompiru iz Holandije otkriveni štetni organizmi
Foto: Pixabay | U sjemenskom krompiru iz Holandije otkriveni štetni organizmi

BANJALUKA - Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 6.250 kilograma sjemenskog krompira porijeklom iz Holandije zbog prisustva karantinski štetnog organizma, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Uzorkovanje je obavljeno prilikom pregleda pošiljke i na osnovu izvještaja o ispitivanju utvrđeno je prisustvo štetnog organizma meloidogine /Meloidogyne chitwoodi/, te je zabranjen uvoz sporne pošiljke i naređen povrat pošiljaocu.

S obzirom na početak sjetvene sezone, inspektori su istakli da posebnu pažnju prilikom kontrola u spoljnotrgovinskom prometu usmjeravaju na kontrolu kvaliteta sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog poljoprivrednog repromaterijala, što je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa.

"Imajući u vidu mjere koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preduzima radi podsticanja poljoprivredne proizvodnje i obezbjeđivanja podrške domaćim proizvođačima, cilj rada fitosanitarne inspekcije je da obezbijedi snažnu podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji", naglasili su iz Inspektorata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije