Agrar

Udvostručen iznos i smanjeni uslovi podsticaja za nazimice

Udvostručen iznos i smanjeni uslovi podsticaja za nazimice
Foto: Pixabay | Udvostručen iznos i smanjeni uslovi podsticaja za nazimice

PRIJEDOR – Grad Prijedor udvostručio je podsticaje za nazimice sa lanjskih 60 KM po grlu na ovogodišnjih 120 KM, te smanjio minimalan broj grla sa pet na tri, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin rekao je da su ove izmjene u pravilniku o podsticajima donesene zbog nestašice i enormnih cijena prasića.

"Cilj je da bude veća ponuda prasića na tržištu i da cijene budu niže", pojasnio je Tubin, prenosi Srna.

Novina u ovogodišnjem pravilniku jeste i da neće biti sufinansiranja nabavke mineralnog đubriva za sjetvu kukuruza.

U saopštenju se pojašnjava da je ta mjera bila uvedena nakon pandemije virusa korona kada je cijena đubriva bila dosta visoka.

"Ove godine cijena đubriva je dosta niža u odnosu na prošle godine, te smo odlučili da ta sredstva usmjerimo u neke druge grane poljoprivredne proizvodnje kao što je svinjogojstvo koje trpi negativne efekte afričke kuge svinja", naveo je Tubin.

Grad Prijedor objavio je ove sedmice pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju za 2024. godinu u kojem se nalazi i obrazac zahtjeva.

Rokovi za podnošenje zahtjeva različiti su za različite vrste podsticaja, i to u periodu od kraja maja do kraja novembra.

Za unapređenje poljoprivrede u budžetu grada za 2024. planirano je 992.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije