SP Qatar 2022.

Agrar

Ukrajinska žetva biće prepolovljena

Ukrajinska žetva biće prepolovljena
Foto: Unsplash | Ukrajinska žetva biće prepolovljena
Srna

KIJEV - Površina obradivog zemljišta u Ukrajini na kojem se vrši sjetva za 2023. godinu vjerovatno neće preći dva miloiona hektara, a žetva dogodine mogla bi da bude umanjena za najmanje 50 odsto, izjavio je direktor velike poljoprivredne komapnije IMC Aleks Lisica.

Tempo sjetve zimske pšenice u Ukrajini za žetvu sljedeće godine je tri puta sporiji nego prošle godine, navodi se u podacima Ministarstva poljoprivrede.

Gazdinstva su zasijala 1,1 milion hektara zimske pšenice do 3. oktobra, što je 27 odsto od očekivane površine. U istom periodu prošle godine bio je zasijan 3,1 milion hektara.

"Žetva ranih žitarica (uglavnom pšenice i ječma) biće manja za 50 do 70 odsto u 2023. u odnosu na 2022. Štaviše, pokrićemo svoje potrebe, ali nisu dobre prognoze za izvoz", rekao je Lisica.

Ukrajina po sezoni troši oko sedam miliona tona pšenice i do četiri miliona tona ječma.

Lisica je istakao da nedostatak sredstava za sjetvu i dalje predstavlja veliki problem za poljoprivrednike u situaciji kada se dogodio veliki pad lokalnih cijena žitarica, dok su troškovi ulaganja u sjetvu značajno porasli.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije