Agrar

Utvrđeno nepodudaranje prijavljenih i stvarno zasijanih površina

Utvrđeno nepodudaranje prijavljenih i stvarno zasijanih površina
Foto: Pixabay/Ilustracija | Utvrđeno nepodudaranje prijavljenih i stvarno zasijanih površina

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske poručilo je proizvođačima pšenice da će im premija od 400 KM po zasijanom hektaru biti isplaćena, ali da je neophodno dodatno vrijeme da se obavi kontrola, jer je Agencija za agrarna plaćanja utvrdila nepodudaranje između prijavljenih i stvarno zasijanih površina pod pšenicom.

Po osnovu prijava za premiju, koja je ove godine povećana na 400 KM po hektaru, Agenciji je stiglo 6.000 hektara više prijavljenih površina, u odnosu na višegodišnji prosjek, što zahtijeva i dodatnih 2,4 miliona KM.

"Tokom redovnih kontrola na terenu, Agencija je utvrdila da postoji nepodudaranje između prijavljenih i stvarno zasijanih površina pod pšenicom. Zbog ovih činjenica, potrebno je dodatno vrijeme za završetak procesa sveobuhvatne kontrole, te obračuna premije za pšenicu, a najkasnije do polovine maja", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva apeluju na proizvođače pšenice za razumijevanje, te dodaju da je u interesu i proizvođača da se utvrde nepravilnosti i da se odvoje pravi od lažnih proizvođača.

"Ohrabrujemo i pozivamo sve koji imaju bilo kakve indicije o postojanju eventualnih zloupotreba da se obrate ili Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ili Ministarstvu unutrašnjih poslova, zavisno o kakvim saznanjima je riječ", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije