Agrar

Velika Kladuša: Pomama za uzgojem kestenja, oraha i lješnika

Velika Kladuša: Pomama za uzgojem kestenja, oraha i lješnika
Foto: N.N. | Velika Kladuša: Pomama za uzgojem kestenja, oraha i lješnika

VELIKA KLADUŠA - Na području Velike Kladuše započela je realizacija projekta podizanja višegodišnjih zasada kestenja, oraha i lješnjaka, čija ukupna vrijednost iznosi oko 460.000 maraka.

Projekat implementiraju lokalne vlasti i on obuhvata 125 korisnika koji su ranije izrazili interesovanje za uzgoj pomenutih kultura.

Prema riječima Emira Delića, predstavnika tima koji implementira projekat, u njegovom finansiranju sa 50 posto sudjeluje lokalna vlast, dok će 40 posto sredstava osigurati Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), te preostalih 10 posto Kladuška zemljoradnička zadruga, koja je i nosilac ovog projekta.

"Radi se o sadnji plantažnih kultura kestena, oraha i lješnjaka i postoji veliko interesovanje ovdašnjih poljoprivrednika jer se radi o profitabilnim kulturama. Posebno je značajna sadnja kestena s obzirom na to da su posljednjih godina kestenove šume u značajnoj mjeri ugrožene raznim bolestima i štetnicima. Plantažnim uzgojem ćemo omogućiti revitalizaciju kestenovih kultura", istakao je Delić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, sadni materijal je nabavljen i on će ovih dana biti podijeljen krajnjim korisnicima.

Inače, oni koji vole da konzumiraju kesten kažu da miris kestenja, bilo pečenog ili kuhanog, uvijek stvara osjećaj ugode i topline, da je jako ukusan, a pripisuju mu se i ljekovita svojstva, te se zbog velike energetske vrijednosti posebno preporučuje sportašima i djeci. Pomaže, kažu stručnjaci, kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije