Agrar

Visoki pronosi naročito ratarskih kultura

Visoki pronosi naročito ratarskih kultura
Foto: Anadolija | Visoki pronosi naročito ratarskih kultura

Republika Srpska i Srbija imaju uspješnu sezonu i visoke prinose u poljoprivredi, prije svega ratarskih kultura, uprkos svim poteškoćama zbog uticaja pandemije virusa korona, konstatovali su na današnjem sastanku u Banjaluci resorni ministri Srpske i Srbije Boris Pašalić i Branislav Nedimović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je novinarima nakon sastanka da dobre ovogodišnje prinose prati i dobar kvalitet kultura.

"Ima izvjesnih problema u proizvodnji mesa, koje rješavamo na sličan način, kroz slične modele", rekao je Pašalić.

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o vodoprivrednim temama, jer još nije završen sporazum u vezi sa donjim tokom rijeke Drine, gdje tok rijeke ne prati državnu granicu BiH i Srbije.

Pašalić je najavio da će naredne sedmice dvije vlade, odnosno resorna ministarstva, podržati zaključke komisije koja je ranije formirana, te da će nakon njihovog usvajanja Srbija i Srpska, svaka na svojoj strani rijeke Drine, moći da vodi računa o upravljanju nanosa s ciljem obezbjeđivanja prtotoka rijeke i sprečavanja poplava.

On je naglasio da je, zahvaljujući intervenciji ministra Nedimovića, u Srpskoj prošle godine prvi put registrovana sertifikovana kuća koja se bavi organskom proizvodnjom ili sertifikovanjem organskih proizvoda, a rezultat toga je da su u Republici Srpskoj veće površine pod organskom proizvodnjom.

Govoreći o otkupu junadi, Pašalić je rekao da nisu obezbjeđene nove kvote, već da je izvršena preraspodjela postojećih, jer se ne može izlaziti iz okvira od dva miliona KM koliko je odobrio Kompenzacioni fond za tu namjenu.

"Vidjeli smo da neki otkupljivači ne koriste kvote za koje su se prijavili, pa te kvote preraspoređujemo onima koji su ažurni u tom procesu i nadam se da ćemo za desetak dana završiti taj otkup", istakao je Pašalić.

On je dodao da za sada ide izvoz mesa za Tursku i da se vrše pregovori za dodatne kvote.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao da je u Srbiji ova godina definitivno rekordna sa stanovišta ratarske proizvodnje, da će bruto domaći priozvod dobrim dijelom porasti i da virus korona neće imati negativne efekte na poljoprivredu i prehrambenu industriju.

On je naveo da će Srbija imati veći prinos kukuruza za 30 odsto u odnosu na desetogodišnji prosjek, a pšenice za skoro 19 odsto u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna, kao i da je zabilježen rast i u stočarstvu.

"Gradimo auto-put od Kuzmina do Rače koji bi trebalo još više da spoji ova dva prostora, a pesak iz Drine će moći da se koristi kao materijal za izgradnju tog auto-puta i da to bude još jeftinije i korisnije", dodao je Nedimović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije