Agrar

Visokomliječna grla oporavljaju proizvodnju

Visokomliječna grla oporavljaju proizvodnju
Foto: Pixabay | Visokomliječna grla oporavljaju proizvodnju

BIHAĆ - Za nabavku visokomliječnih grla u ovoj godini planirano je 500.000 maraka u budžetu Unsko-sanskog kantona, a pomenutu nabavku pomoći će lokalne vlasti u gradovima i općinama kantona s ciljem očuvanja mljekarske proizvodnje.

"Ovo je prvi put da izdvajamo sredstva u ove svrhe, a projekat ćemo provesti tako da ćemo u saradnji s farmerima sufinansirati nabavku grla. Naša želja je da se u narednom periodu poveća ukupan broj muznih grla, a samim tim i proizvodnja mlijeka", istakao je Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Vladi USK.

Od svih lokalnih zajednica u ovom kantonu, pomenutu nabavku najvećim sredstvima podržaće grad Cazin, a u općinskom budžetu planirali su 250.000  maraka u ove svrhe.

"Ovaj način podrške farmerima provodimo već nekoliko godina i drago nam je što su i drugi prepoznali važnost ovoga projekta, koji je dao dobre rezultate. Zbog toga smo najveći proizvođači u Bosni i Hercegovini sa oko 15 miliona litara mlijeka na godišnjem nivou. Konkretno, mi ćemo sufinansirati nabavku svakog grla sa po hiljadu maraka", istakao je Zuhad Porčić, šef Službe za poljoprivredu grada Cazina.

Inače, kada se radi o nabavci visokomliječnih grla, sve više se uvoze visokokvalitetna grla austrijske, češke i francuske pasmine, a iskustva farmera su do sada veoma pozitivna.

Poljoprivredni proizvođač iz Bužima Emir Duranović kaže kako je u proteklom periodu uvezao više desetina takvih grla, te dodaje kako ona dnevno u prosjeku daju između 28 i 30 litara mlijeka.

"Ova grla daju više mlijeka od naših domaćih pasmina, a to iznosi oko 7.000 litara u laktaciji na godišnjem nivou, što je neuporedivo više u odnosu na naša autohtona grla", istakao je Duranović.

Na ovaj način se pokušava očuvati dostignuti nivo mljekarske proizvodnje u Unsko-sanskom kantonu, s obzirom na to da je u prošloj godini došlo do pada u ovoj poljoprivrednoj djelatnosti.

Taj pad je uzrokovan nizom ekonomskih faktora i poskupljenjima u ratarskoj proizvodnji, što je dovelo do redukcije broja muznih grla. Sa godišnjom proizvodnjom od oko 37 miliona litara mlijeka, Unsko-sanski kanton je dugo vremena lider u ovoj agrarnoj grani na nivou Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije