Agrar

Vrijeme pogoduje radovima, ali i pojavi biljnih bolesti

Vrijeme pogoduje radovima, ali i pojavi biljnih bolesti
Foto: Pixabay/Ilustracija | Vrijeme pogoduje radovima, ali i pojavi biljnih bolesti

BIJELJINA - Agrometeorološki uslovi u Republici Srpskoj djelimično će odgovarati za obavljanje aktuelnih poljoprivrednih radova, ali zbog češće pojave kiše ili pljuskova moguća je pojava biljnih bolesti, navodi se u sedmičnom agrometeorološkom biltenu.

Prema prognoziranim vrijednostima, na većem dijelu teritorije Srpske prevladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Agrometeorolozi napominju da je prvu sedmicu juna obilježilo promjenljivo, nestabilno i hladnije vrijeme od uobičajenog za ovo doba godine s čestim padavinama te da nestabilne vremenske prilike sa čestim padavinama, uz povoljnu temperaturu vazduha, stvaraju povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti.

Stvoreni su i uslovi za infekciju od plamenjače i pepelnice vinove loze.

Česte padavine tokom proteklih sedmica pogoduju razvoju truleži u fazama sazrijevanja plodova, razvoju pjegavosti lista višnje i trešnje, zatim razvoju šupljikavosti lista koštičavog voća i plamenjače šljive.

Padavine početkom juna dobro su došle svim poljoprivrednim kulturama koje su u intenzivnom rastu i razvoju.

Česte i pljuskovite padavine, s druge strane, izazivaju truljenje i pucanje plodova, kao i polijeganja livada i ometaju kosidbu.

Kod ratarskih kultura ostvareni su uslovi za infekcije od crne pjegavostii plamenjače krompira, a ovakve vremenske prilike odgovaraju i pojavi biljnih štetočina, kao što su lisne vaši.

U toku je i, kako se navodi, piljenje larvi prve generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca kao i početak polaganja jaja druge ljetne generacije kruškine buve.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, lokalno su moguće vremenske nepogode praćene gradom i pojačanim vjetrom, a petak i dane vikenda obilježiće nešto stabilnije vrijeme uz rjeđu pojavu kiše ili lokalnih pljuskova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije