Agrar

Vrijeme za detaljan pregled pčelinjih društava

Vrijeme za detaljan pregled pčelinjih društava
Foto: Anete Lusina/Pexels | Vrijeme za detaljan pregled pčelinjih društava

Predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić rekao je da je vrijeme za detaljan pregled i utvrđivanje stanja u pčelinjim društvima, ali da košnice ne treba otvarati dok temperatura vazduha ne bude 15 stepeni Celzijusovih.

"Promatranjem leta može se sagledati stanje u društvu, bez otvaranja košnica", rekao je Odžić.

On je ukazao da vremenske prilike u februaru imaju znatan uticaj na razvoj legla u pčelinjim zajednicama.

"Razvoj legla zavisi i od stanja pčelinjeg društva, kvaliteta matice i kvaliteta hrane. Nije poželjno da se u ovom periodu legla previše razvijaju s obzirom na to da ne znamo kakve će vremenske prilike biti u narednim danima", napomenuo je Odžić.

Osim pregleda pčelinjih društava, pčelari trebaju da obave i čišćenje podnjača i tako pomognu pčelama, koje ne mogu same to da urade.

Odžić je naveo da su, pčelari, prema informacijama sa terena, imali gubitaka i istakao da im je nakon prošle, izuzetno teške godine, pomogla vanredna pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"Prošla godina je bila izuzetno nepovoljna za pčelare. Osim što pčelari nisu imali prinosa meda, ni pčele nisu imale dovoljno prirodne hrane za normalan razvoj", rekao je Odžić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije