Agrar

Zainteresovanost za proizvodnju kornišona u Kostajnici

Zainteresovanost za proizvodnju kornišona u Kostajnici
Foto: Ilustracija | Zainteresovanost za proizvodnju kornišona u Kostajnici

Njemačka firma "Karl Kine", koja se bavi otkupom povrća, prošle godine je imala sedam kooperanata za proizvodnju krastavaca kornišona u Kostajnici, a ove godine očekuje da će ih biti 10.

Šef stručnog tima agronoma u ovoj kompaniji Miloš Đurašinović rekao je da su stanovnici u Kostajnici zainteresovani za proizvodnju kornišona jer imaju pouzdanog partnera i očekuju sigurnu dobit.

Đurašinović je istakao da zainteresovani proizvođači moraju ispunjavati određene uslove, odnosno moraju imati dobro zemljište, radnu snagu u domaćinstvu, obezbijediti pripremu zemljišta i dovoljnu količinu vode tokom uzgoja.

"Garantujemo siguran otkup i sedmičnu isplatu. Prve dvije sedmice isplaćujemo novac našim proizvođačima na račun, a od treće sedmice krećemo sa odbijanjem duga, sukcesivno, dok se ne izmiri", naveo je Đurašinović.

On je dodao da firma daje sav neophodan repromaterijal, mrežu, foliju, đubriva, pesticide i komplet sistem za navodnjavanje, te stručnu i maksimalnu podršku agronoma na terenu koji proizvođačima daju preporuke za ostvarivanja visokih prinosa.

Đurašinović je naveo da je 2020. godine jedan proizvođač iz Kostajnice bio treći u regionu po ostvarenim rezultatima.

Prošle godine krastavce kornišone u Kostajnici je uzgajalo sedam uzgajivača, a ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 52.429 KM.

Dragana Miljuš zadovoljna je saradnjom sa ovom kompanijom. "Zadovoljni smo i cijenom i otkupom. Preporučila bih svima koji žele da rade i zarade da se bave ovim poslom", rekla je Miljuševa.

Kompanija "Karl Kine" od 2015. godine ima zastupništvo u Kozarskoj Dubici i djeluje u 15 opština, a sa poljoprivrednicima u Kostajnici sarađuje šest godina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije