Agrar

Zaštititi voćnjake od mraza

Zaštititi voćnjake od mraza
Foto: Ilustracija | Zaštititi voćnjake od mraza

NOVI GRAD - Temperatura vazduha ispod nule prethodne noći prouzrokovala je štetu u voćnjacima, ali se obim još ne može procijeniti, rekao je stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelarariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Mirko Jokić.

"Najugoroženije su vrste i sorte voća koje se nalaze u fazi cvjetanja - šljiva i kruška, dok je sa jabukom bolja situacija, jer je na većini lokaliteta u fazi početka cvjetanja ili fazi zatvorenih cvjetova", rekao je Jokić.

On je pozvao voćare da zaštite voćnjake od mraza, koji se očekuje i u noći sa ponedjeljka na utorak, kada je prognoziran i snijeg praćen vjetrom, dok se najniža temperatura od minus pet stepeni Celzijusovih očekuje u noći sa srijede na četvrtak.

"Zbog najavljenog mraza, u zasadima voća preporuka je da se danas izvrši tretman preparatima na bazi algi i aminikiselina u maksimalnim preporučenim dozama, radi povećanja fiziološke otpornosti biljaka na mraz", rekao je Jokić.

On je dodao da se u zasadima kruške, osim algi i aminokiselina, preporučuje i promjena promalina.

"Tretman treba obaviti u najtoplijem dijelu dana i treba ga ponoviti i dan nakon mraza", kaže Jokić.

On je savjetovao voćarima da pripreme materijale za paljenje vatri u noći između srijede i četvrtka.

"Skrećemo pažnju da efikasna zaštita voćnjaka od mraza pomoću zadimljavanja zahtijeva minimalno 30 vatri po dunumu, te da razmak između vatri treba da iznosi šest metara u cik-cak razmaku", poručio je Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije