Agrar

Zbog proljetnih mrazeva prepolovljeni prinosi kruške i jabuke u Srpskoj

Zbog proljetnih mrazeva prepolovljeni prinosi kruške i jabuke u Srpskoj
Foto: N.N. | Zbog proljetnih mrazeva prepolovljeni prinosi kruške i jabuke u Srpskoj

BANJALUKA, GRADIŠKA - U Republici Srpskoj pri kraju je berba jabuke i njen rod je umanjen za oko 50 odsto, dok je berba kruške završena, čiji rod je umanjen za 50-60 odsto.

Rekao je ovo Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, i istakao da su dobar dio roda uništili proljećni mrazevi, ali da je kvalitet voća koji je ostao prilično dobar.

"Proizvođači su uglavom nezadovoljni, a kad je u pitanju jabuka, rod je umanjen za oko 50 odsto. Prodaja ide dosta lakše nego prethodnih godina, jer je manja i ponuda, a dosta je prerađivača. Ista situacija kao kod nas je i u okruženju, kao i u Evropi, gdje je proizvodnja manja za 38 odsto", rekao je Dojčinović.

Radne snage, dodaje on, ove godine, za razliku od prethodnih - ne manjka.

"To je vjerovatno zbog situacije sa virusom korona, pa imamo dovoljno berača te je berba već pri kraju i dosta ranije će se završiti. Imamo još kasnije sorte koje se beru do 15. novembra, međutim količine tih kasnih sorti su male. Uglavnom, mnogi voćari privode kraju berbu jabuke zbog smanjenog obima proizvodnje", kaže Dojčinović.

S obzirom na desetkovan rod, voćari će ove godine imati gdje da plasiraju svoje proizvode.

"Veleprodajne cijene jabuke kreću se od 0,5 do 0,6 KM, a kruška se kretala između 0,7 KM i 0,8 KM. Ove godine je dosta manja ponuda i voće će kasnije biti daleko skuplje", rekao je Dojčinović.

I Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana, kod Gradiške, kaže da nije zadovoljavajući rod jabuke. Iako još nije završio berbu, prinosi će, kako računa, biti manji za 45 do 50 odsto.

"Imali smo mraz u aprilu te imamo ogrebotine nastale od toga. Plodovi su ostali na grani, ali su oštećeni od mraza. Njihov kvalitet je time umanjen te ćemo vidjeti da li ćemo uspjeti naći kupce za takvu robu", rekao je Vukota.

Dragomir Vujković, voćar iz prijedorskog mjesta Babići, kaže da su prinosi jabuke na tom području umanjeni za tridesetak odsto od ukupne količine roda.

"Na ovom dijelu imamo 70-80 odsto od uobičajenog roda i stanje je relativno dobro. Što se tiče vremenskih uslova, mi smo zadovoljni, međutim ima i voćnjaka koji su prazni", rekao je Vujković i dodao da je, ukupno gledajući, na području RS rod umanjen za oko 50 odsto.

Sa druge strane, kako pojašnjava, kvalitet zavisi od toga kako je voćar zaštitio svoje voće.

"Ne bi trebalo da imam problema s plasmanom, već sam dio jabuke plasirao, a dio ostavim tradicionalno u svom objektu i to se proda do Nove godine", kaže Vujković.

Kako on kaže, u jednoj od trgovina u Kozarcu, kod Prijedora, nema nijedne sorte jabuke koja je brana u RS, a da je jeftinija od 1,30 KM po kilogramu.

"Nedostatak jabuke na svjetskom tržištu ove godine će biti malo veći nego prethodnih godina. Poljska je veliki proizvođač jabuke u Evropi, a ona je pretrpjela štete, pa i mi ćemo imati manji uvoz. U zimu i novu godinu mogli bismo ući sa ekstremno visokom cijenom jabuke, koja sigurno neće koštati ispod 1,5 KM", smatra Vujković.

Dogovorene veće premije za otkup jabuka

Povaćenje premija za otkup jabuka i kreiranje dodatnih mjera za proizvođače voća dogovoreni su juče na sastanku Borisa Pašalića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, sa predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

U resornom ministarstvu saopšteno je da je na sastanku bilo razgovora i o proizvodnji i otkupu povrća i mesa. Takođe, na sastanku su se sagovornici saglasili da je neophodno preduzimanje mjera na nivou Savjeta ministara usmjerenih na zaštitu domaće proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije