Agrar

Živinari traže pomoć Vlade RS za proizvodnju i doprinose radnicima

Živinari traže pomoć Vlade RS za proizvodnju i doprinose radnicima
Foto: N.N. | Živinari traže pomoć Vlade RS za proizvodnju i doprinose radnicima

BANJALUKA - Upravni odbor Zajednice živinara Republike Srpske uputio je danas Vladi i resornim ministarstvima Srpske zahtjev za pomoć u obezbjeđivanju dodatnih sredstava za tov brojlera od 160.000 KM, kao i u obezbjeđivanju sredstava za konzumna jaja od dva feninga po komadu i pet feninga po komadu za rasplodna jaja.

Živinari traže i pomoć u obezbjeđenju sredstava za subvencionisanje kamata na kredite, da Vlada preuzme plaćanje poreza i doprinosa na plate zaposlenih, kao i da Vlada Srpske kod Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara podrži zahtjev za zabranu uvoza živinskog mesa i jaja na određeni period, saopšteno je iz Zajednice živinara Srpske.

Ovakve zahtjeve Zajednica živinara obrazlaže pojavom pandemije virusa korona i uvođenjem mjera na koje su bili prinuđeni organi Srpske, BiH, ali i zemalja okruženja, a što se negativno odrazilo na poslovanje.

U saopštenju se navodi da se problemi prvenstveno održavaju na obezbjeđivanje dovoljnih količina sirovina i repromaterijala za proizvodnju, jer se veći dio uvozi, a transport preko granice je usporen, kao i da su cijene sirovina i repromaterijala enormno porasle.

Kao primjer je naveden rast cijene kukuruza sa 300 na 350 KM po toni, te porast cijene sirovina za 10 do 12 odsto, dok su, nasuprot tome cijene gotovih proizvoda u padu, gdje su cijene mesa živine pale za više 20 odsto, a cijene konzumnih jaja sa 12 na devet feninga po komadu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije