Analize

Analitičari: BDP Hrvatske u trećem kvartalu pao oko 10 odsto

Analitičari: BDP Hrvatske u trećem kvartalu pao oko 10 odsto
Foto: Image by PublicDomainPictures from Pixabay | Analitičari: BDP Hrvatske u trećem kvartalu pao oko 10 odsto
Tanjug

ZAGREB - Analitičari procjenjuju da je i u trećem kvartalu hrvatska privreda zabilježila dvocifreni pad.

Državni zavod za statistiku (DZS) objaviće krajem iduće sedmice prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za treće tromjesečje, a sedam analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u proseku očekuje pad BDP-a od 10,4 odsto na godišnjem nivou, prenosi portal "Index.hr".

Njihove procjene pada kreću se u rasponu od 9,5 do 11 odsto.

Pad je najviše posljedica slabosti lične potrošnje, a podaci DZS-a pokazuju da je promet u trgovini na malo u trećem kvartalu pao 7,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"To je posljedica prije svega kretanja u uslužnim djelatnostima, koja ni tijekom ljetnjih mjeseci nisu uspjela da nadomjeste gubitke prouzrokovane zatvaranjem privrede, a i turistička potrošnja znatno je niža na godišnjem novou", navedeno je u anketi.

Iako je ljetnja turistička sezona bila nešto bolja nego što se očekivalo na početku korona krize, pad turističkog prometa bio je oštar.

Prema podacima DZS-a, za devet mjeseci ove godine u komercijalnim smještajnim objektima boravilo je 6,6 miliona turista, što je oko 63 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je broj noćenja pao za 54 odsto - na 39,7 miliona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije