Analize

Analitičari: Rat između SAD i Irana vinuo bi naftu na 80 $

Analitičari: Rat između SAD i Irana vinuo bi naftu na 80 $
Foto: N.N. | Analitičari: Rat između SAD i Irana vinuo bi naftu na 80 $

Cijene nafte bi mogle da skoče na 80 dolara po barelu ukoliko eskalacija geopolitičkih tenzija poremeti isporuke sa Bliskog istoka, upozoravaju danas analitičari u razgovoru za CNBC.

Prema njihovim riječima, akteri na energetskom tržištu "sa velikom nervozom prate razvoj događaja" nakon što su SAD noćas, u vazdušnom napadu na aerodrom u Bagradu, ubile visokorangirane oficire iranske i iračke vojske, na šta je Iran žestoko regaovao i najavio odmazdu.

"Očekujemo da će sukobi umjerenog do niskog intenziteta trajati najmanje mjesec dana i vjerovatno će biti ograničeni samo na Irak. Cijene nafte će vjerovatno biti oko 70 dolara po barelu, ali bi mogle da skoče na 80 dolara ako se sukob proširi na naftna polja u južnom Iraku ili se pojačaju iranske prijetnje vezane za komercijalni brodski transport", kažu analitičari.

Nafta "brent", koja predstavlja međunarodnu cijenovnu referencu za tržište "crnog zlata", trgovala se jutros za 68,65 dolara po barelu, odnosno u porastu za 3,6 odsto, nakon što je prethodno dostigla maksimalan nivo od 69,16 dolara.

Američka WTI nafta je ojačala za 3,5 procenata na 63,38 dolara po barelu, pri čemu je u jednom trenutku tokom trgovanja zabilježila nivo od 63,84 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije