Analize

Austrija na putu da se oporavi od ekonomske krize

Austrija na putu da se oporavi od ekonomske krize
Foto: Pixabay/Ilustracija | Austrija na putu da se oporavi od ekonomske krize
Tanjug

Savez industrija Austrije saopštio je da je ta zemlja na putu da se oporavi od ekonomske krize koju su izazvali pandemija i rat u Ukrajini.

Proizvođačke cijene su premašile svoju gornju tačku preokreta, što ukazuje na postepeno smanjenje troškova, posebno za industriju, piše Euraktiv.

Dodatni potencijal za oporavak se takođe očekuje u sektoru usluga, uglavnom u turizmu i rekreaciji, pošto su ograničenja povezana sa pandemijom, sada u velikoj mjeri ukinuta.

Generalni sekretar Federacije austrijskih industrija Kristof Nojmajer izjavio je da najnovija IV poslovna anketa pokazuje znake ekonomske stabilizacije.

"Dok se procjena trenutne poslovne situacije od strane kompanija i dalje pogoršava, recesiona dinamika u industriji trebalo bi da oslabi u narednih šest mjeseci", rekao je on i objasnio da bi to učinilo vjerovatnijim povratak na ekspanzivni put od sredine 2023. godine.

Nojmajer kaže i da je osnovni zahtjev industrije prema političarima "da bez odlaganja ojačaju uslove za održivi rast u Austriji", a posebno smanje troškove energije za domaću proizvodnju, jer su oni mnogo veći nego za sjevernoameričke i azijske konkurente.

Prema riječima glavnog ekonomiste Kristijana Helmenštajna, mogao bi da se spriječi značajan pad ekonomske proizvodnje, zahvaljujući "ogromnoj javnoj potrošnji zemalja članica EU i ublažavanju efekata inflacije".

Trenutne projekcije, kaže on, navode rashode od sedam odsto za Austriju i Njemačku.

"Situacija počinje da se okreće nabolje, pod uslovom da ne dođe do eskalacije rata u Ukrajini ili daljih nepredviđenih negativnih šokova", naglasio je Helmenštajn.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije