Analize

Austrija na putu da se oporavi od ekonomske krize

Austrija na putu da se oporavi od ekonomske krize
Foto: Pixabay/Ilustracija | Austrija na putu da se oporavi od ekonomske krize

Savez industrija Austrije saopštio je da je ta zemlja na putu da se oporavi od ekonomske krize koju su izazvali pandemija i rat u Ukrajini.

Proizvođačke cijene su premašile svoju gornju tačku preokreta, što ukazuje na postepeno smanjenje troškova, posebno za industriju, piše Euraktiv.

Dodatni potencijal za oporavak se takođe očekuje u sektoru usluga, uglavnom u turizmu i rekreaciji, pošto su ograničenja povezana sa pandemijom, sada u velikoj mjeri ukinuta.

Generalni sekretar Federacije austrijskih industrija Kristof Nojmajer izjavio je da najnovija IV poslovna anketa pokazuje znake ekonomske stabilizacije.

"Dok se procjena trenutne poslovne situacije od strane kompanija i dalje pogoršava, recesiona dinamika u industriji trebalo bi da oslabi u narednih šest mjeseci", rekao je on i objasnio da bi to učinilo vjerovatnijim povratak na ekspanzivni put od sredine 2023. godine.

Nojmajer kaže i da je osnovni zahtjev industrije prema političarima "da bez odlaganja ojačaju uslove za održivi rast u Austriji", a posebno smanje troškove energije za domaću proizvodnju, jer su oni mnogo veći nego za sjevernoameričke i azijske konkurente.

Prema riječima glavnog ekonomiste Kristijana Helmenštajna, mogao bi da se spriječi značajan pad ekonomske proizvodnje, zahvaljujući "ogromnoj javnoj potrošnji zemalja članica EU i ublažavanju efekata inflacije".

Trenutne projekcije, kaže on, navode rashode od sedam odsto za Austriju i Njemačku.

"Situacija počinje da se okreće nabolje, pod uslovom da ne dođe do eskalacije rata u Ukrajini ili daljih nepredviđenih negativnih šokova", naglasio je Helmenštajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije