Analize

Bitcoin bi mogao napasti rekord i prije halvinga

Bitcoin bi mogao napasti rekord i prije halvinga
Foto: Pixabay/Ilustracija | Bitcoin bi mogao napasti rekord i prije halvinga

Bitcoin je imao sjajnih nekoliko mjeseci, s bikovima koji su ignorisali ponovni porast američkog dolara i prinosa na trezorske obveznice kako bi gurnuli vodeću kriptovalutu na najviši nivo od kraja 2021.

Dok se povlačenje cijene čini vjerovatnim, čini se da će se širi uzlazni trend nastaviti, s cijenama koje se ponovo vraćaju i potencijalno premašuju rekordnu visinu od 69 000 USD prije prepolovljenja četvrte nagrade za rudarenje Bitcoin Blockchaina 19. aprila, piše CoinDesk.

To je poruka iz 10X Research nakon proučavanja prošlih podataka i pokazatelja tehničke analize koji se zove indeks relativne snage (RSI). Razmotrimo oboje detaljnije.

Teorija da bitcoin, vodeća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, dostigne dno 12-16 mjeseci prije prepolovljenja i bilježi uzlazne trendove prije i godinu dana nakon prepolovljenja, do sada je dobro poznata.

Što je još važnije za trgovce, prethodna tri ciklusa skoncentrisana na prepolovljavanje pokazuju da su cijene porasle za više od 30% u osam nedjelja što je dovelo do četverogodišnjeg događaja, što smanjuje tempo širenja ponude za 50%. Prepolovljenje do 19. aprila će prepoloviti nagradu po bloku na 3,125 BTC sa 6,25 BTC.

“Bitcoin raste u prosjeku za 32% u 60 dana prije prepolovljenja”, rekao je Markus Thielen, osnivač 10X Research, za CoinDesk.

U vrijeme pisanja teksta, bitcoin se trgovao blizu 52.000 dolara. Porast od 32% s ovog nivoa, u skladu s prošlim podacima, znači da bi se cijene mogle trgovati blizu rekordne visine od 69.000 USD na dan ili prije dana prepolovljenja.

“Što smo bliže prepolovljavanju bitcoina, to je veća vjerovatnoća da će se bitcoin oporaviti, kao što pokazuju dokazi iz posljednja tri ciklusa prepolovljavanja. Ovaj put neće biti ništa drugačije jer je percepcija unutar kripto zajednice visoka da je prepolovljavanje pozitivno. Ova percepcija nedvosmisleno ulazi u TradeFi zajednicu, koja agresivno kupuje ove Bitcoin ETF-ove uoči prepolovljenja”, dodao je Thielen.

Snažni priljevi u fondove kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) sa sjedištem u SAD-u ukazuju na pozitivno raspoloženje među tradicionalnim ulagačima. Ovi regulisani ETF-ovi omogućuju ulagačima da se izlože kriptovaluti, zaobilazeći gnjavažu oko pohranjivanja kovanica.

RSI, koji je razvio J. Welles Wilder, indikator je zamaha koji mjeri brzinu i promjenu kretanja cijena tokom određenog razdoblja, obično 14 dana, nedjelja ili mjeseci. Očitanja iznad 70 ukazuju na snažan uzlazni zamah cijena.

Prije nedjelju dana, 14-dnevni RSI bitcoina prešao je iznad 80 po prvi put od decembra. Dvanaest od četrnaest takvih prethodnih RSI signala nagovještavalo je ubrzane uzlazne trendove, proizvodeći prosječni dobitak od 54% u sljedećih 60 dana, prema 10X Research.

“Kao referenca, bitcoin se trgovao po 48.294 USD kada je pokrenut zadnji signal, a ako je istorija (prosječni povrat +54% u 60 dana) neka vodilja, tada bi Bitcoin mogao porasti na 74.600 USD na temelju ovog signala”, primijetio je Thielen.

Prošli rezultati ne garantuju buduće rezultate, a makroekonomski faktori mogli bi samostalno stvoriti ili prekinuti trendove.

Uz to, sadašnja makro slika čini se pogodnom za povećano preuzimanje rizika, zahvaljujući tome što SAD vodi najstimulativniju fiskalnu politiku u posljednjih nekoliko godina. Goldman Sachs je povisio svoju prognozu za S&P 500 za kraj godine za 4% na 5.200, navodeći očekivanja o snažnom globalnom ekonomskom rastu i slabijem dolaru.

(SEEbiz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije