Analize

Britanska ekonomija na nuli u aprilu

Britanska ekonomija na nuli u aprilu
Foto: Pixabay | Britanska ekonomija na nuli u aprilu

LONDON - Britanska ekonomija nije ostvarila rast u aprilu nakon snažnog početka ove godine i rasta za 0,4 odsto u martu, pokazuju zvanični podaci nacionalne Kancelarije za statistiku.

Ovo je najvećim dijelom posljedica kišnog vremena, ali je opoziciona Laburistička partija iskoristila ovaj izvještaj za osporavanje predizbornih tvrdnji premijera Rišija Sunaka o ekonomskom preokretu.

Stanje ekonomskog rasta prati situaciju na tržištu rada. Juče je objavljeno da je zabilježen pad broja zaposlenih i rast nezaposlenosti, iako plate i dalje snažno rastu.

Prema anketama, Laburistička partija je na putu da pobijedi na nacionalnim izborima 4. jula i trenutno ima prednost od oko 20 odsto u odnosu na vladajuće konzervativce.

Sunak će i dalje moći da ukaže na snažan privredni rast tokom tromjesečnog perioda do aprila, pošto je u prvom kvartalu 2024. godine zabilježen oporavak od prošlogodišnje kratke i plitke recesije.

Ekonomija je porasla ukupno za 0,7 odsto tokom tri mjeseca do aprila, što je najbrža ekspanzija u prethodne gotovo dvije godine, u poređenju sa tri mjeseca do januara, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije