Analize

Pratite nas na Google news

Broj stranih kruzera u hrvatskim lukama pao za 88,9 posto

Broj stranih kruzera u hrvatskim lukama pao za 88,9 posto
Foto: Pixabay/Ilustracija | Broj stranih kruzera u hrvatskim lukama pao za 88,9 posto
Tanjug

U Hrvatsku od marta nije uplovio nijedan kruzer s turistima, a zbog pandemije virusa korona, u prvih šest mjeseci ostvaren je pad broja stranih kruzera u hrvatskim morskim lukama za 88,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih šest mjeseci ove godine strani brodovi za krstarenja ostvarili su pad broja putovanja za 94,5 posto i broja dana boravka na hrvatskom Jadranu za 91,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2019.

Broj putnika na tim brodovima u odnosu na isto razdoblje 2019. manji je za 99,1 posto, prenosi Jutarnji list.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak podatke o krstarenjima stranih brodova u prvom polugodištu, u kojima navodi da na hrvatskoj obali mjesecima nema kruzera jer su zbog pandemije bolesti COVID-19 uvedene mjere zabrane uplovljavanja brodova na međunarodnim kružnim putovanjima, što je direktno uticalo na smanjenje broja stranih brodovaza kruzerska putovanja u hrvatskim morskim lukama u martu i na njihov nedolazak u aprilu, maju i junu 2020.

U periodu od januara do juna u hrvatske morske luke uplovilo je šest stranih kruzera, koji su ostvarili 15 krstarenja, i to pet u januaru, sedam u februaru i tri putovanja u martu.

Lani su u prvoj polovini godine u hrvatskim vodama bila 54 kruzera, koji su ostvarili 272 putovanja. Na kruzerima koji su ove godine uplovili u hrvatske luke bilo je 3.737 putnika, i to ih je najviše, 2.809, bilo u januaru, a ukupno su ti kruzeri u Hrvatskoj bili 47 dana.

U prvom prošlogodišnjem polugodištu na kruzerima je bilo ukupno 409.238 putnika; ti su brodovi imali 554 dana putovanja, a najviše putnika bilo je u junu, njih 162.000.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije