Analize

Pratite nas na Google news

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji pao 2,4 posto na godišnjem nivou

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji pao 2,4 posto na godišnjem nivou
Foto: Arhiva/Ilustracija | Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji pao 2,4 posto na godišnjem nivou
Tanjug

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u Hrvatskoj industriji bio je u novembru za 2,4 posto manji nego u istom mesecu 2019. godine, dok je u odnosu na oktobar ostao nepromenjen, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema pokazateljima kretanja zaposlenosti u industriji, na mjesečnom nivou je najveći pad broja zaposlenih bio u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 3,1 posto, te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 2,7 procenata, prenosi agencija Hina.

Istovremeno, najveći rast broja zaposlenih zabilježen je u proizvodnji duvanskih proizvoda, za 24,9 odsto, i u proizvodnji računara i elektronskih optičkih proizvoda za 2,9 posto.

Na godišnjem nivou, statistika pokazuje najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji odjeće za 11,1 procenat, i proizvodnji ostalih prevoznih sredstava za 7,7 posto.

S druge strane, najveći međugodišnji rast radne snage statistika registruje u proizvodnji tekstila, za 20,5 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4,6 odsto, te proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme, za 3,1 procenat.

Po podacima DZS-a, od januara do kraja novembra prošle godine broj zaposlenih u industriji je pao za 2,9 posto u odnosu na isti period 2019.

Ukupna produktivnost rada u industriji je posmatranom periodu 2020. opala za 0,4 procenta na godišnjem nivou.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije