Analize

Cijene proizvoda i usluga u Crnoj Gori za 5,4 odsto više nego prije godinu dana

Cijene proizvoda i usluga u Crnoj Gori za 5,4 odsto više nego prije godinu dana
Foto: Pixnio | Cijene proizvoda i usluga u Crnoj Gori za 5.4 odsto više nego prije godinu dana

​Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori u aprilu su, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 5.4 odsto, objavila je danas Uprava za statistiku - MONSTAT.

Potrošačke cijene su u aprilu u odnosu na mart u prosjeku više 0.1 odsto, prenio je "RTCG".

"Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena kada je riječ o odjeći i obući, voću, povrću, vazdušnom prevozu putnika, gorivu i mazivu za motorna vozila, uslugama smještaja, kafi, čaju i kakau", navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene u periodu od januara do aprila, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku su više 4.9 odsto, napominje MONSTAT.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u aprilu je u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast cijena u grupama odjeća i obuća - 3.6 odsto, prevoz - 0.5 odsto, restorani i hoteli - 0.4 odsto, zdravlje i rekreacija i kultura po 0.2 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama ostala dobra i usluge (1.7 odsto), namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1.3 odsto), kao i hrana i bezalkoholna pića (0.4 odsto), prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije