Analize

Covid-19 će pokositi više od 25 miliona radnih mjesta

Covid-19 će pokositi više od 25 miliona radnih mjesta
Foto: N.N. | Covid-19 će pokositi više od 25 miliona radnih mjesta

ŽENEVA/VAŠINGTON - Globalni gubici radnih mjesta usljed krize korona virusa mogao bi daleko da premaši cifru od 25 miliona, koliko je procijenjeno prije samo nekoliko dana, ocijenjuju zvaničnici u Ujedinjenim nacijama, napominjući da izvještaj o rastu nezaposlenosti u SAD na najviši nivo ikada eksplicitno ukazuje na razmjere ekonomske katastrofe.

Međunarodna organizacija rada (MOR) procijenila je prije nedjelju dana, na bazi različitih scenarija o uticaju pandemije na svjetski privredni rast, da će se broj nezaposlenih na globalnom nivou povećati za između 5,3 miliona i 24,7 miliona ljudi.

Međutim, Sangeon Li, direktor MOR-ovog odjeljenja za politike zapošljavanje, izjavio je u četvrtak za Rojters u Ženevi, da je obim privremene nezaposlenosti, otpuštanja i broj zahtijeva za pomoć zbog nezaposlenosti daleko veći nego što se prvobitno procenjivalo.

"Potrudićemo se da udar privremene masovne nezaposlenosti uzmemo u obzir pri modelovanju naših procjena. Intenzitet ove fluktuacije je mnogo veći od očekivanog", rekao je on.

"Projekcija o gubitku radnih mjesta će biti mnogo veća, daleko iznad 25 miliona koliko smo procijenili ranije", dodao je.

Poređenja radi, globalna finansijska kriza 2008/2009. povećala je globalnu nezaposlenost za 22 miliona ljudi.

U Sjedinjenim Državama, gdje su, kao i u mnogim dijelovima svijeta, mjere za obuzdavanje pandemije dovele praktično do paralize ekonomske aktivnosti, broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjeve za nadoknadu za nezaposlene skočio je prošle nedjelje na više od tri miliona ljudi.

Time je oboren prethodni rekord od 695.000 zahtijeva, zabilježen 1982. godine.

Ovi podaci su dodatno idu u prilog alarmantnom upozorenju Džejmsa Bularda, predsjednika filijale Federalnih rezervi u Sent Luisu, koji je procijenio da bi do 46 miliona ljudi u zemlji - gotovo trećina američkih radnika - moglo da izgubi posao u kratkom vremenskom roku, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije