Analize

Pratite nas na Google news

DW: Radna snaga ide na Zapad, smeće ide na Balkan

DW: Radna snaga ide na Zapad, smeće ide na Balkan
Foto: Pixabay/Ilustracija | DW: Radna snaga ide na Zapad, smeće ide na Balkan
Tanjug

BON - Dok bogate zemlje propovijedaju zaštitu životne sredine i kritikuju one koji nisu dovoljno napredni, istovremeno izvoze smeće u Bugarsku i Rumuniju preko mafijaških šema, ocijenio je bugarski antropolog Ivajlo Dičev.

On je u autorskom tekstu za Dojče vele podsjetio da je u januaru Evropska komisija Bukureštu zaprijetila kaznenim postupkom zbog kršenja pristupnog ugovora jer od 2014. nije postignut nikakav napredak u zbrinjavanju komunalnog otpada, a da je u Bugarskoj otkriće planina smeća izazvalo politički potres koji je doveo do hapšenja ministra za životnu sredinu i velike policijske istrage u nizu gradova.

U obje zemlje je istragu izazvala italijanska policija koja je otkrila tragove ilegalnog izvoza smeća u organizaciji firmi bliskih mafiji i o tome izvijestila evropske partnere, piše Dičev i dodaje da su i građani tih država postali svjesni razmjera problema koji im inače nije potpuno nepoznat.

Kako navodi, manje od 10 odsto otpada se reciklira i većina se spaljuje bez ikakvih sistema filtara, što stvara ozbiljnu prijetnju zdravlju stanovništva - godišnje se u Rumuniji pali oko 100.000 tona plastičnog otpada.

Novi bugarski ministar životne sredine, koji je već stekao nadimak Inspektor, sada svakodnevno otkriva gomile i gomile smeća koje je uvezeno iz inostranstva i koje nikad nije prerađeno jer su firme koje su primile novac za to u međuvremenu jednostavno nestale.

Ima mnogo krakova ovog skandala - u Italiji je ovaj tip poslova postao monopol sumnjivih kompanija, a zarada je velika, pogotovo ako vam se plati da reciklirate otpad, a zapravo ga spalite ili jednostavno negdje ostavite.

Zagađenje nije problem samo zemalja istoka Evrope među kojima se neke smatraju najzagađenijima na kontinentu - EU je takođe zabrinuta i zbog odluke Kine od prije dvije godine da će prestati da uvozi otpad iz čitavog svijeta.

Prema njegovim riječima, ova kriza ima i simboličnu dimenziju, jer građani zemalja istoka Evrope su posebno osjetljivi kad imaju utisak da ih smatraju građanima druge klase.

"Smeće bi moglo da bude još teži udarac samorazumijevanju na istoku. Države koje se smatraju lošim đacima Evrope kažu da su se pretvorile u smetljište ne samo Evrope, nego svih razvijenih zemalja. Bijeda, smeće, očaj", piše Dičev.

Krajem devedesetih je izbila slična geopolitička pobuna kad se počelo razmišljati o mogućnosti pokretanja unosnog posla sa staračkim domovima u Bugarskoj i Rumuniji u kojima bi veterani sa dobrim penzijama plaćali da žive u sunčanim predjelima sa dobrom njegom, a istovremeno se odvijao masovni egzodus mladih Rumuna i Bugara.

"Istočnoevropski ego povrijedila je mogućnost da postanu starački dom Evrope. Ipak, nikada nije došlo do masovnog otvaranja staračkih domova za bogatije penzionere sa zapada Evrope. Umjesto toga, njegovatelji sa istoka odlaze na zapad", piše Dičev.

On kaže da se pooštravanje ekoloških normi na sjeverozapadu Evrope samo povećava osjećaj nepravde - dok se propovijeda moral i dok nas kritikuju jer se gušimo u smeću, bogate zemlje nastavljaju da ovamo šalju još i svoje đubre.

Kritičari tvrde da bi zaustavljanje prometa otpada bilo kršenje propisa EU, navodi Dičev i dodaje da je pravilno zbrinjavanje otpada unosan posao i zapravo ima značajnu ulogu u očuvanju okoline.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije