Analize

Ekonomija Japana sve slabija

Ekonomija Japana sve slabija
Foto: Pixnio | Ekonomija Japana sve slabija

​Japanska ekonomija je pala brže nego što se očekivalo u prvom tromjesečju, pošto je slab jen nastavio da udara potrošače, što predstavlja novi izazov za pritisak centralne banke, kada je kamatna stopa u pitanju.

Preliminarni podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) iz kabineta u četvrtak pokazali su da se japanska ekonomija smanjila za 2.0 odsto na godišnjem nivou u periodu januar-mart u odnosu na prethodni kvartal, brže od pada od 1.5 odsto uočenog u anketi ekonomista "Reutersa".

Podaci koji su revidirani naniže pokazali su da je BDP jedva porastao u četvrtom kvartalu 2023. godine, zbog smanjenja procjene kapitalnih izdataka. Iako su preliminarni podaci o kapitalnoj potrošnji često podložni velikim revizijama u konačnom izdanju, sveobuhvatni padovi svih komponenti BDP-a sugerišu da japanska ekonomija nije imala značajniji pokretač rasta u prvom kvartalu, prenosi "Reuters".

To bi moglo da stvori izvjesno oklijevanje za Banku Japana, koja je podigla kamatne stope u martu prvi put od 2007. godine i od tada je signalizovala svoju namjeru da nastavi pooštravanje politike.

"Moguće je da se tajming povećanja kamatnih stopa pomjeri unazad u zavisnosti od toga kako bi se BDP mogao oporaviti u tekućem kvartalu" rekao je Jošimasa Marujama, glavni tržišni ekonomista u SMBC Nikko Securities.

Jošimasa je rekao da će se privreda sigurno oporaviti u tekućem kvartalu zbog rasta plata, ali ostaje neizvesnost oko potrošnje u uslužnom sektoru, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije