Analize

Ekonomisti u Davosu složni da Bitcoin nikada neće postati prava valuta

Ekonomisti u Davosu složni da Bitcoin nikada neće postati prava valuta
Foto: Ilustracija | Ekonomisti u Davosu složni da Bitcoin nikada neće postati prava valuta

Bitcoin je zbog svog burnog rasta bio glavna tema rasprava na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi CNN i dodaje da su se svjetski ekonomisti su se složili da Bitcoin nikad neće dostići status "prave" valute, poput američkog dolara ili japanskog jena.

"Centralne banke vijekovima njeguju finansijski sistem. Ovo što sada imamo je dobra stvar", izjavio je nobelovac Robert Šiler.

Zamjenica guvernera centralne švedske banke, Sesilija Skingsli, izjavila je da "ne vidi problem u tome da ljudi koriste Bitcoin kao imovinu za ulaganje".

Međutim, ona smatra da je on previše nestabilan za valutu.

Cijene Bitcoina su sa 20.000 američkih dolara u decembru ovaj mjesec pale na manje od 11.000 dolara.  Uzrok pada je zatvaranje kriptovalutnih berzi te govorkanja o uvođenju strožije regulacije.

I ulagači u Bitcoin sumnjaju na njegovu primjenu u vidu valute. Preduzetnik i ulagač Dženifer Žu Skot Bitcoin naziva "pričuvom vrijednošću". Ne smatra ga valutom, već boljom alternativom zlatu.

Bitcoin ima ograničenu primjenu u pravom svijetu jer ga prihvata tek nekolicina prodavača. Vodeća kompanija za internet plaćanje "Stripe" najavila je da će obustaviti obradu transakcija Bitcoina u aprilu zbog njegove nestabilnosti.

I najviši funkcioneri vlada u Davosu su dali naslutiti da je pred kriptovalutama još dug put.

"Potičemo finansijsku tehnologiju, potičemo inovacije, ali želimo da osiguramo da su sva naša finansijska tržišta sigurna i da se ne koriste za protivzakonite aktivnosti", izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da će se britanska vlada ozbiljno pozabaviti kriptovalutama, posebno zbog načina na koji ih upotrebljavaju "kriminalci".

Izvršni direktor američke kompanije za upravljanje investicijama "BlackRock", Leri Fink, najglasnije je osudio Bitcoin, prozvavši ga "indeksom pranja novca".

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije