Analize

Ekonomski rast Amerike revidiran blago naniže

Ekonomski rast Amerike revidiran blago naniže
Foto: Pixnio | Ekonomski rast Amerike revidiran blago naniže

​VAŠINGTON - Prema danas objavljenim podacima vlade, američki ekonomski rast je u zadnjem tromjesečju prošle godine bio nešto slabiji od prethodne procjene, ponajviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže.

Umjesto 3.3 odsto, koliko su pokazale procjene objavljene u januaru, obim BDP-a u najvećoj svjetskoj privredi porastao je na godišnjem nivou za 3.2 procenta.

"Korekcija uglavnom odražava reviziju privatnih ulaganja prema dolje", saopštilo je američko ministarstvo trgovine, prenosi francuska novinska agencija "AFP". Dodali su da su ipak malo naviše revidirali rashode države i potrošača u zadnjem kvartalu prošle godine.

Stopa privrednog rasta u cijeloj 2023. godini ostala je na 2.5 odsto, što je značajno iznad nivoa iz 2022. godine, prenosi "SeeBiz".

Iako su mnogi analitičari predviđali da će potrošačka potrošnja izgubiti zamah prema kraju 2023. jer su domaćinstva iscrpljivala ušteđevine zbog pandemije Kovid-19, a troškovi zaduživanja ostali visoki, to je bilo čvršće od očekivanog.

Američka privreda takođe nije potvrdila prognozu da će ući u recesiju. To jača optimizam da će se inflacija usporiti s višim kamatama, a da ne izazove pad privredne aktivnosti, prenosi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije