Analize

Ekonomski rast u BiH dva odsto, dogodine tri

Ekonomski rast u BiH dva odsto, dogodine tri
Foto: Pixabay | Ekonomski rast u BiH dva odsto, dogodine tri

SARAJEVO - Ekonomski rast u BiH u ovoj godini iznosiće dva odsto, dok bi u narednoj godini mogao dostići tri odsto, projekcije su Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

Direktor EBRD-a za BiH Manuela Nesl rekla je da će inflacija u BiH ostati na visokom nivou, što će imati uticaj na ostvarivanje prihoda, te dodala da je privatni sektor izuzetno otporan, a bankarski sektor dobro kapitalizovan.

"Nadamo se da će sve ovo uticati na unapređenje rasta", istakla je Neslova u Sarajevu na predstavljanju izvještaja o tranziciji za 2022-2023. godinu pod nazivom "Neobično poslovanje" koji govori o uticaju globalnih lanaca nabavke i prilika koje proističu iz toga.

Govoreći o ovom izvještaju o poremećajima lanaca nabavke zbog pandemije virusa korona i sukoba u Ukrajini, ona je rekla da je vidljivo da će ovo biti trajni efekti ovakvih poremećaja.

Prema njenim riječima, istraživanja EBRD-a pokazuju da je 75 odsto preduzeća ili promijenilo dobavljače ili su uz postojeće dodali dodatne kako bi se obezbijedio veći nivo otpornosti.

"U zapadnoj Evropi, posebno u zemljama poput NJemačke, traže se novi dobavljači u proizvodnom sektoru, u oblasti proizvodnje plastike i u automobilskoj industriji, što je dobra prilika za BiH koja ima snažna preduzeća upravo u ovim oblastima, tako da se nadamo će ona, uz podršku vlasti, iskoristiti tu šansu", naglasila je Neslova.

Ona je navela da EBRD uglavnom finansira velike infrastrukturne projekte čija realizacija traje po nekoliko godina, ističući da je ova banka u prošloj godini isplatila znatna sredstva za Koridor "Pet ce" i druge važne projekte.

Neslova je dodala da EBRD radi sa velikim timom na terenu, da blisko sarađuje sa svim svojim klijentima, odnosno radi na konkretnim stvarima kako bi se poboljšale usluge koje se pružaju građinama u BiH.

Pomoćni ekonomista u Kancelariji glavnog ekonomiste EBRD-a Lukas Kicmiler rekao je da su pandemija, sukobi u Ukrajini, te drugi poremećaji doveli do reorganizacije lanca nabavke, tako da je ova banka uradila anketu među firmama koja je pokazala da su tri četvrtine njih počele preduzimati mjere za jačanje svojih lanaca nabavke.

Prema njegovim riječima, 55 odsto anketiranih firmi je povećalo zalihe kako bi bili sprmni zadovoljiti svoje potrebe, a 49 odsto ih se opredijelilo da diverzifikuju svoje dobavljače.

"Ova reorganizacija predstavlja priliku za region s obzirom na to da je ista anketa pokazala da proizvođači u NJemačkoj smatraju da su firme iz jugoistočne Evrope pouzdanije od onih iz jugoistočne Azije", istakao je Kicmiler.

Izvršni direktor EBRD-a za politiku, strategiju i realizaciju Kristof Denk rekao je da postoji prilika za BiH da iskoristi sve ove svjetske probleme, jer su njene kompanije pokazale da se mogu prilagođavati novonastaloj situaciji, a i lokacija im je dobra.

"Da bi se ova prilika mogla maksimalno iskoristiti neophodno je da se investiciona klima unaprijedi", rekao je Denk i dodao da je potrebno olakšati poslovanje u BiH smanjenjem opterećenja, te unapređenjem rada inspekcija.

Prema njegovim riječima, najvažnije je unaprijediti konkurentnost u sektorima u kojima posluju javna preduzeća u BiH.

Govoreći o propasti banaka u SAD i uticaju na bankarski sektor u Evropi i u BiH, on je rekao da su kamatne stope znatno povećane još prošle godine, što definitivno ima uticaj i na ekonomiju i na bankarski sektor.

"To je normalan proces koji se mogao očekivati, mada se desio nešto brže. Mislim da ne postoji razlog za stvarnu zabrinutost, da je sektor otporan i da neće doći do velikih padova banaka", rekao je Denk.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije