Analize

Epidemija opustošila ceh trebinjske pijace

Epidemija opustošila ceh trebinjske pijace
Foto: N.N. | Epidemija opustošila ceh trebinjske pijace: Nema kupaca iz Dubrovnika i Herceg Novog

TREBINJE - Otkako se nakon prvog zaključavanja zbog virusa korona u maju ponovo otvorila Gradska pijaca u Trebinju, stanje nikada nije bilo slabije, odnosno prodaja je drastično umanjena.

Zaradu je, kako kažu pijačni radnici, najviše ugrozila činjenica da nema kupaca iz Dubrovnika i Herceg Novog, od kojih se najviše zarađivalo, naročito vikendima.

Pijaca je, budući da je smještena na centralnom gradskom trgu, bila i mjesto okupljanja Trebinjaca i Trebinjki, gdje bi, naročito starija populacija, iskoristili vrijeme za kupovinu, ali i za susret i razgovor, koji su bili gotovo ritualni na ovome mjestu.

"Toga sada više nema, jer stariji manje i dolaze na pijacu zbog bojazni od virusa, osim onih kojim nema ko drugi nabavljati namirnice, a mlađi i sredovječni svijet, od koga trenutno najviše i zarađujemo, samo kupuje i odlazi dalje ne zadržavajući se, dok Novljana i Dubrovčana gotovo nema više nikako", kaže Svetlana Debota, koja bi u sretno vrijeme svoje proizvode subotom rasprodala za sat vremena.

Kaže da je naročito opala prodaja domaćeg sira, za koji bi se, naročito Dubrovčani, ranije bukvalno otimali, a sada gotovo nikako ne dolaze jer moraju platiti testiranje nakon povratka kući, pa im se ne isplati.

"U subotu su mi bile stare mušterije iz Dubrovnika, vjerovatno su popravljali auto ili išli kod zubara i tako im se isplatilo da ipak dođu u Trebinje, ali su mi se samo javili, jer, kako kažu, sve namirnice su kupili zapakovane u marketima, pa čak i sir, jer se boje svježih proizvoda zbog korone", objašnjava Debota.

Ipak se, kako dodaje, ne žali kada je u pitanju prodaja sira i mliječnih proizvoda, jer joj mnoge mušterije iz Trebinja unaprijed naručuju namirnice, po koje dolaze čak i na kućni prag, a usput se proda i nešto zeleniša, tako da prodaju ocjenjuje osrednjom.

Mnogi pijačni radnici se, međutim, pitaju kako će ići prodaja kada svoje proizvode budu morali prodavati u unutrašnjosti novoizgrađene gradske tržnice ako se virus do otvaranja ne smiri, jer se mnogi boje zatvorenog prostora, ali će i oni koji prodaju i sir i zeleniš morati plaćati i unutrašnju i vanjsku tezgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije