Analize

Eurostat: Emisije gasova staklene bašte u ekonomiji EU manje za četiri odsto

Eurostat: Emisije gasova staklene bašte u ekonomiji EU manje za četiri odsto
Foto: Pixabay | Evrostat: Emisije gasova staklene bašte u ekonomiji EU manje za četiri odsto

Emisije gasova staklene bašte u ekonomiji Evropske unije u četvrtom kvartalu 2023. godine, procijenjene su na 897 miliona tona ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2), što je smanjenje od četiri odsto u poređenju sa istim kvartalom 2022, objavio je danas Eurostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku ističe da je do pomenutog smanjenja u posljednjem tromesečju prošle godine došlo prije svega zahvaljujući privrednim sektorima kao što su snabdjevanje električnom energijom i gasom (smanjenje za 17,2 odsto) i proizvodnja (3,1 odsto).

U saopštenju se navodi da su emisije po domaćinstvima ostale gotovo stabilne, prenosi Tanjug.

Emisije gasova staklene bašte smanjene su u 22 zemlje Evropske unije, a najveća su procijenjena su za Estoniju (23 odsto), Bugarsku (17) i Finsku (9).

Bruto domaći proizvod (BDP) EU ostao je, pritom, stabilan, biljžeći samo mali porast (0,2) u četvrtom kvartalu 2023. u poređenju sa istim kvartalom 2022.         

Evrostat ističe da su, od 22 članice Evropske unije za koje se procjenjuje da su smanjile svoje emisije, njih 10 zabilježilo i pad BDP-a: Estonija, Finska, Švedska, Njemačka, Austrija, Irska, Letonija, Litvanija, Holandija i Luksemburg.

Mađarska je održala BDP na istom nivou uz smanjenje emisija.

Procjenjuje se da su preostalih 11 zemalja EU (Bugarska, Belgija, Češka, Danska, Italija, Španija, Francuska, Poljska, Portugal, Rumunija i Hrvatska) uspjele da smanje emisije, uz istovremeni rast svog BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije