Analize

Farmeri trljaju ruke: Živina vodeća u proizvodnji i na trpezi

Farmeri trljaju ruke: Živina vodeća u proizvodnji i na trpezi
Foto: N.N. | Farmeri trljaju ruke: Živina vodeća u proizvodnji i na trpezi
Dajana Vujatović

BANJALUKA - Farmeri u RS koji se bave proizvodnjom mesa živine, goveda i svinja prošle godine uhvatili su blagi ohrabrujući rast, dok oni koji se bave proizvodnjom mesa koza i ovaca bilježe gubitke.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, u odnosu na 2016. godinu, tokom prošle godine registrovano je povećanje domaće proizvodnje mesa živine za 33,5 odsto, mesa goveda za 8,5 odsto i mesa svinja za 0,7 odsto. U istom periodu je smanjena proizvodnja mesa ovaca i koza za 6,1 odsto.

"Tokom 2017. godine, u odnosu na prethodnu godinu, registrovano je povećanje prirasta (broj komada) živine za 33,3 odsto, goveda za 7,6 odsto (grla) i svinja za dva odsto, dok je istovremeno ostvareni prirast ovaca i koza manji za 8,3 odsto", kazali su iz Republičkog zavoda za statistiku RS.

Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS, rekao je za "Nezavisne" da je ukupna proizvodnja u živinarstvu značajno povećana.

"Veliki dio živine izvozi se na tržište Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, a povećanje proizvodnje mesa živine se bilježi u cijelom svijetu, jer raste i potrošnja tog mesa, najviše zbog cijene", kazao je Rakić.

On smatra da bi otkupna cijena živine trebalo da bude veća.

"Otkupna cijena pilića po kilogramu je dvije KM, dok je prodajna cijena 3,60 KM po kilogramu", kazao je Rakić.

Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine, ističe da je došlo do povećanja proizvodnje mesa goveda upravo zato što je došlo do povećanja izvoza ovog mesa za Tursku.

"Tu su farmeri, koji se bave uzgojem goveda, osjetili sigurnost, odnosno da mogu da prodaju svoj proizvod, ali i inače su podsticajne mjere za tovnu junad stabilne", ističe Nikolić.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da je zbog zabrane nomađenja smanjen broj ovaca i koza na našim prostorima, pa, kako kaže Nikolić, ne čudi činjenica da je smanjena proizvodnja mesa ovih životinja.

Darko Lukač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza "Kozara", kazao je da ne misli da se taj fond životinja smanjuje.

"Što se tiče ovčarstva ono se povećava i to je perspektivna grana stočarstva. Posjedujemo solidne uslove, dovoljne zemljišne površine i tržište za meso, mlijeko i druge proizvode", kazao je Lukač.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da Vlada RS obezbjeđuje značajna budžetska sredstva za podršku proizvodnji.

"Ukupni podsticaji za stočarsku proizvodnju iznosili su u prosjeku 33 miliona na godišnjem nivou, ili 55 odsto u odnosu na ukupna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela", napominju iz Ministarstva.

Ističu da je u cilju podsticanja domaće animalne proizvodnje, prerade i plasmana kroz Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu kreiran niz mjera.

"To su premija za priplodnu stoku, premija za mlijeko, premija za proizvodnju mesa, tov, podrška pčelarskoj proizvodnji, mjere za zaštitu zdravlja životinja, investicije u stočarsku proizvodnju, investicije u modernizaciju postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta te podrška uvođenju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane", rekli su u Ministarstvu.

Rast proizvodnje

  • meso živine: 33,5 odsto
  • govedina: 8,5 odsto
  • svinjetina: 0,7 odsto

Smanjena proizvodnja

  • ovce i koze: 6,1 odsto

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije