Analize

Forum u Davosu u sjenci geostrateških podjela

Forum u Davosu u sjenci geostrateških podjela
Foto: Tanjug | Forum Davosu u sijenci geostrateških podjela

DAVOS - Svjetski ekonomski forum (WEF), koji počinje sutra u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu, okupiće i ove godine svjetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podjela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posljedice.

Tema ovogodišnjeg 48. foruma je "Izgradnja zajedničke budućnosti u podjeljenom svijetu", a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mjere za rješavanje globalnih problema.       

Forum koji privlači najistaknutije predstavnike finansijskih krugova prilika je za svjetske lidere da uspostave komunikaciju sa finansijskom elitom, a ovogodišnji forum će se, kako su saopštili organizatori, odvijati u atmosferi sve većih nejednakosti i pokušaja traženja rješenja da se smanji jaz između bogatih i siromašnih.

Prvi put poslije gotovo dvije decenije najavljeno je i učesće američkog predsjednika, ali je posjeta Donalda Trampa sada neizvjesna zbog djelimične finansijske blokade federalne vlade, saopšteno je juče iz Bijele kuće.

"Predsjednik sada neće ići na Floridu, a o Davosu, kako iz perspektive predsjednika tako i iz perspektive Kabineta, biće odlučeno na dnevnoj bazi", saopšteno je iz Bijele kuće.

Prema prvobitnom planu, Tramp treba da održi završni govor na WEF-u koji traje do 26. januara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi i ona će u srijedu održati govor o Evropi. Očekuje se i dolazak francuskog predsjednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej.

Učesnici su i šefica Medunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, direktor IBM Ðani Rometi, norveška premijerka Erna Solberg.

Glavni finansijski i ekonomski savjetnik kineskog predsjednika, Lju He, predvodiće kinesku delegaciju u Davosu, a potvrđeno je i prisustvo kanadskog premijera Džastina Trudoa i šega izraelske vlade Benjamina Netanjahua.

Indijski premijer Narendra Modi će ove godine biti među govornicima, što je prvi put da jedan indijski premijer boravi u Davosu od 1997. godine.

Švajcarsko selo Davos, u kome se održava WEF, tokom cijele godine izgleda kao i svako drugo alpsko skijaško selo, ali se pred početak skupa političkih i ekonomskih lidera pretvara u tvrđavu.

Barikade, jake snage policije i obezbjeđenja, punktovi za provjeru, ograničenja naleta letjelica, samo su neke od mjera bezbjednosti.

Procjenjuje se da je ukupna cijena obezbjeđivanja Davosa oko devet miliona franaka (9,37 miliona dolara).

Svake godine uoči WEF-a, gotovo tradicionalno se organizuju i protesti, pa je tako 13. i 14. januara nekoliko stotina demonstranata marširalo ulicama Berna, u znak protesta zbog planirane posjete američkog predsjednika WEF-u.

Demonstranti su nosili transparente poput "Jedite bogate”, "Borite se protiv Trampa, Svjetskog ekonomskog foruma i kapitalizma”.

Iz WEF-a su nedavno upozorili da je globalna ekonomija u opasnosti od nove krize i da će automatizacija i digitalizacija vjerovatno smanjiti zapošljavanje i plate većine, dok će istovremeno uvećati bogatstvo najimućnijih, prenosi britanski "Gardijan".

Ove godine, projekti i programi foruma biće fokusirani na "izgradnju zajedničke budućnosti u podjeljenom svijetu", sa ciljem da se svjetski lideri ponovo posvete poboljšanju situacije u svijetu.

Čak devet od deset anketiranih stručnjaka nedavno je izrazilo zabrinutost zbog pogoršanja ekonomskih i političkih prilika između svijetskih sila, prema izvještaju WEF-a, izrađenom na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo oko 1.000 svjetskih stručnjaka i kreatora politika.

Četvoro od pet ispitanika je, takođe, istaklo da uviđaju povišen rizik od ratnih sukoba.

Među najznačajnijim rizicima sa kojima se svijet suočava u ovoj godini su ekološke katastrofe, sajber-kriminal, velike prisilne migracije i izazovi u globalnoj trgovini, prema najnovijem izvještaju WEF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije