Analize

Gigant postaje "smeće"?

Gigant postaje "smeće"?
Foto: Pixnio | Gigant postaje "smeće"?

​Američki Boeing, pionir proizvodnje i okosnica američkog odbrambenog sektora, suočava se s nekada nezamislivom perspektivom: padom kreditnog rejtinga na nivo smeća.

Avionski div trebao bi da objavi detalje svojih isporuka aviona za maj, a analitičari očekuju da će narudžbine biti razočaravajuće. Ključno je pitanje hoće li kompanija moći da poveća isporuke, s njima i slobodan novčani tok, u drugoj polovini godine i izbjeći smanjenje rejtinga, piše "Financial Times", a prenosi "Poslovni dnevnik".

Pad broja isporuka, podbačaj isporuka aviona, nejasna slika oporavka i produžen period visokog duga u odnosu na zaradu rejting agencije navode kao faktore koji bi mogli da dovedu do smanjenja rejtinga na "džank" (smeće) rejting. Posljedično, takav bi rejting podrazumijevao skuplje finansiranje.

Sama veličina njegove kapitalne strukture, s gotovo 58 milijardi dolara ukupnog duga, mogla bi se pokazati velikim zalogajem čak i za sklonije kreditore, a to izaziva oscilacije cijena. Dok menadžment kompanije naglašava važnost održavanja statusa investicijskog ranga, analitičari i ulagači očekuju da će kompanija izbjeći smanjenje rejtinga ako je ikako moguće.

Upravnici fondova koji drže Boingove obveznice u neslužbenom razgovoru za "FT" rekli su da bi bilanca te veličine imala mnogo izazova u finansiranju na tržištu visokog prinosa, što bi za kompaniju bio veoma teška tranzicija, kao i da bi bilo vjerovatno očekivati volatilnost pri smanjenju rejtinga.

Avionski div balansira na ivici investicijskog razreda nakon što se Moody’s pridružio drugim rejting agencijama u smanjenju ocjene na "Baa3" u aprilu, što je nivo "BBB-minus" kod ostalih velikih agencija. Moody’s, S&P i Fitch su smanjili svoje izglede za kompaniju na "negativne" što je potez koji može da signalizira izgledno smanjenje rejtinga u narednim revizijama, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije