Analize

Inflacija u Crnoj Gori nakon tri mjeseca opet raste

Inflacija u Crnoj Gori nakon tri mjeseca opet raste
Foto: Pixnio | Inflacija u Crnoj Gori nakon tri mjeseca opet raste

​PODGORICA - Nakon što su statističari posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježili pad potrošačkih cijena, u januaru su cijene ponovo porasle, pokazuju podaci "Monstata".

"Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. u prosjeku su više za 0.5 odsto”, navodi se u saopštenju "Monstata".

Pored toga podaci "Monsata" pokazuju i da je inflacije u januaru ove u odnosu na godinu ranije iznosila 4.4 odsto.

"Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: mlijeko, sir i jaja; električna energija; povrće; snabdijevanje vodom; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu; poštanske usluge; ulja i masti", pokazuju podaci "Monstata".

Ipak podaci "Monstata" kažu da su u januaru u odnosu na decembar meso, veće i povrće bili jeftiniji i to od 0.3 odsto do 2.7 procenata.

Potrošačke cijene u periodu januar-decembar 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 8.6 odsto, prenosi "SeeBiz".

"Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1.5 odsto); Ostala dobra i usluge (1.3 procenta); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1.2 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (1.1%); Alkoholna pića i duvan (1.0 procent); Komunikacije (0.9 odsto); Rekreacija i kultura (0.7%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-2.7 odsto); Prevoz (-0.7 procenata); Restorani i hoteli (-0.3 odsto). Cijene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije mijenjale", navodi "Monstat".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije