Analize

Inflacija u Srbiji pala na 6.4 odsto

Inflacija u Srbiji pala na 6.4 odsto
Foto: Pixnio | Inflacija u Srbiji pala na 6.4 odsto

​BEOGRAD - Inflacija je u januaru pala na 6.4 odsto međugodišnje sa decembarskih 7.6 odsto, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković na predstavljanju redovnog Izvještaja o inflaciji.

Tabaković je istakla da nova projekcija centralne banke kaže da će rast cijena u februaru nastaviti da usporava i da će iznositi 5.5 odsto, dok će se povratak inflacije u raspon do 4.5 odsto najvjerovatnije desiti sredinom godine. Guvernerka je, odgovarajući na pitanja novinara, ocijenila da visina cijena na rafovima trgovina zavisi i od konkurencije na tržištu, kao i dostupnosti robe, a kao primjere navela je banane i kozmetiku brenda Nivea.

"Banane u trgovinskim lancima teško možete da kupite jeftinije na nekom drugom mjestu - a razlog leži u tome što jedan uvoznik banana iz Nizozemske snabdijeva čitavu Evropu", rekla je guvernerka odgovarajući na pitanje kako to da je hrana u inostranstvu značajno jeftinija nego u Srbiji.

Ona je kao primjer drastične razlike u cijeni na domaćim i stranim rafovima navela i proizvode brenda Nivea.

"Proizvodi Nivee imaju jednog uvoznika (za naše tržište). Kada trgovci pokušaju direktno da uvezu od njemačkog proizvođača, dobiju odgovor da treba da pribave dokumentaciju koju smo mi ovde propisali, a koja je toliko 'stimulativna' da moraju da odustanu od toga. Rezultat je da dezodorans Nivea košta četiri evra više u Srbiji nego u Njemačkoj", rekla je Tabaković.

Njen zaključak je da će se neko ko je jednom sklopio ekskluzivni ugovor teško povući sa dijela tržišta koje drži "kao monopolista, ne dozvoljavajući konkurenciju", prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije